Plug-in хибридите DS автоматично превключват на ток в зони с нулеви емисии

2404
2024

Услугата за „геофенсинг” или т.нар. „географско ограждане” задейства автоматично електрическия режим на движение на plug-in хибридните модели на DS Automobiles, когато те навлязат в зони с определени ограничения на емисиите (LEZ или Low Emission Zone).

Внедряването на услугата за геофенсинг е свързана с желанието на DS Automobiles да улесни максимално водачите при въвеждането на нискоемисионни зони в цяла Европа. Тези зони имат за цел да ограничат движението на най-замърсяващите атмосферата превозни средства в рамките на определени области чрез постепенни ограничения на достъпа и движението в тях.

При хибридните задвижващи системи E-TENSE на моделите DS 4, DS 7 и DS 9, които формират съответно близо 40%, 60% и 90% от обема на продажбите в Европа на всеки от тези модели (данни за 2023 година), услугата за геофенсинг дава възможност за допълнително оптимизиране на употребата на различни енергийни източници, увеличаване на удобството при употреба и намаляване на въздействието на автомобилния транспорт върху околната среда.

При наближаване на зона с ограничения по отношение на емисиите (LEZ), водачът получава своевременно предупреждение, а при навлизане в дадената зона автомобилът преминава автоматично към изцяло електрически режим на движение, стига в акумулаторната батерия да има достатъчно енергия. По този начин ефективността на plug-in хибридните модели може да се увеличи максимално.

На картата на онлайн навигационната система, съответните зони с ниски емисии са отбелязани в зелено и със специална икона.

Към момента на територията на Франция вече са въведени дванайсет LEZ зони – в Париж, Екс-Марсилия, Лион, Тулуза, Ница, Монпелие, Реймс, Сент-Етиен, Гренобъл, Клермон-Феран и Руан. Общинските и градски власти на около 30 други населени места и региони също планират скорошно присъединяване  към този списък. В общоевропейски мащаб подобни ограничения също вече се въвеждат в десетина държави.

Режимът „Active Geofencing” се предлага при моделите DS 4 E-TENSE, DS 7 E-TENSE и DS 9 E-TENSE, оборудвани с DS IRIS SYSTEM. При моделите с изцяло електрическо задвижване, при версиите с бензинов и с дизелов двигател, както и с хибридни системи е налице и пасивен режим на геофенсинг услугата, който предупреждава водачите за наближаването на границите на зона с ограничения на емисиите и предлага алтернативни маршрути при необходимост от нейното заобикаляне.

Услугата за геофенсинг е е част от софтуерната актуализация Connected Navigation, включена в пакета Connect Plus. Този пакет включва също така функцията ChatGPT като част от гласовото управление на IRIS, дистанционното управление и E-Remote контрол, онлайн алармената система Connected Alarm, функцията за изпращяне на планирани маршрути Send2Nav, както и системите за планиране на маршрута със спирките за зареждане EV Trip Planner и e-Routes (в зависимост от модела). Този пакет електронни услуги е безплатна част от стандартното оборудване на всички модели на DS Automobiles за период от три години.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин