Тежки » Товарачи » Piaggio Porter Maxxi: бонзай товарачът

Piaggio Porter Maxxi: бонзай товарачът

1505
2019

Той не се плаши нито от тесните улички, нито от големите товари: малкият Porter на Piaggio може да се окаже невероятно ценен помощник за някои строителни бригади. Широкият едва 1560 мм (в тестваната от нас версия Maxxi) бонзай товарач си проправя с лекота път из градската джунгла – без значение колко големи SUV-ове са спрени от двете страни на еднопосочна улица. Малкият самосвал, който изпробвахме, се справя с полезен товар от около 800 кг до 1 т (в зависимост от версията) – а двойните гуми на задния мост дори изглеждат някак чаровно и закачливо!

Кокпитът е редуциран до най-същественото, а нишите за вещи са малко на брой и малки като обем

Все пак това „работно добиче“ е задвижвано от едва 1,3-литров двигател c 81 к.с., а кабинката му е толкова мъничка, че шофьорът и пътникът до него ще се побутват с лакти, ако са малко по-едрички. Ако сте с ръст над 1,80 м, ще трябва да спирате по-далечко от светофарите, за да виждате сигналите им – в противен случай покривът ще ви пречи. Ако Mazda MX-5 беше товарен автомобил, вероятно тя щеше да бъде Piaggio Porter – толкова редуцирано е всичко в кокпита! Дори подглавниците са монтирани на кабината, а не на самите седалки. Таванът е максимално „изтънен“, за да има място за главите и на по-високите пътници, а в жабката можете да поберете горе-долу два сандвича.

flashsgl

Така и така обаче Porter не е замислен за международен транспорт, а за помощ на занаятчиите в градовете. Отстрани на каросерията откриваме 30-литровата бутилка на газовата уредба (при версията Ecopower), а ако решите, можете да поръчате и изпълнение на метан  – италианците обичат алтернативните горива. Всъщност малкият самосвал може да бъде поръчан и с електрическо задвижване, но тогава максималният му товарeн капацитет пада до едва 450 кг. Вероятно италианските земеделци често инвестират и в опционалното 4х4-задвижване, което прави това Piaggio изключително ценен помощник на полето. За по-добро сцепление нашият тестов екземпляр разчиташе единствено на LSD-диференциал.

Отворът на съда за спирачна течност е точно до арматурното табло!

Porter се чувства комфортно при скорост до около 70 км/ч. Няма проблем да развие и максималните 130… но тяхното поддържане изисква сериозна смелост, а и симфонията от рева на разположения под задните ви части мотор и вятъра се превръща в истинско изпитание за слуха. Ако искате да получите достъп до задвижващия агрегат, ще трябва да сгънете облегалката, да откопчаете скобата отдолу и да вдигнете долната част на седалката.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин