AUTO BILD България / Peugeot Instinct: автономното „лъвче“

Peugeot Instinct: автономното „лъвче“


27
февр.
2017

Я, тук няма волан! ОК, това сме го виждали и преди – но именно тази липса най-добре представя Instinct, новия прототип на Peugeot, който дебютира днес на Mobile World Congress в Барселона, а седмица по-късно ще бъде атракция на щанда на марката в Женева. Именно способността на волана да „потъва“ в таблото представя виждането на френския производител за автономен модел. Машината разполага с два режима за традиционно управление (Boost  или Relax) и два driverless – Soft и Sharp. Във втория случай, разбира се, няма да ви трябват нито воланът, нито педалът на газта, който също „потъва“.

Интериорът предлага еволюция на т.нар. i-cockpit с огромен централен дисплей, който представя много информация, в т.ч. и тази от дигитална платформа, разработена от Samsung и наречена Artik Cloud. Тази платформа предлага връзка с интелигентния дом, както и с вашия смартфон. Дизайнът на вътрешното пространство е иновативен, а за много от компонентите е използвана технологията за 3D-принтиране.

Като изключим срещуположно отварящите се врати – почти задължителни за „шоукар“, каросерията излежда сравнително конвенционална: Instinct e нещо като shooting brake със средни размери (дължина: 4,55 м, широчина – 1,96 м и височина само 1,3 м) и характерна предница с издути части от двете страни и капак, който минава малко над калниците. Много е вероятно с подобен дизайнерски език да се запознаем в бъдещите серийни модели на Peugeot. Като цяло каросерията е разработена изцяло с идеята за максимална аеродинамична ефективност. Що се отнася до задвижването, то е хибридно – Instinct използва два електромотора и бензинов турбодвигател. Тази система ще очакваме до няколко години в масовото произодство на PSA.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >