Peugeot i-Cockpit влиза в плавателните съдове


4
дек.
2017

За да увеличи удоволствието от шофирането и да открие нови усещания, преди няколко години Peugeot реши да предприеме задълбочени изследвания върху дизайна на кокпита. Търсенето доведе до новаторско разпределение на интериора под формата на i-Cockpit. Системата включва няколко важни характеристики:

 • Компактен волан, най-малкият на пазара във всички сегменти, за по-лесно управление и по-силни усещания при шофиране;
 • Head-up дисплей, който извежда цялата необходима информация в полезрението на водача, за да не сваля той поглед от пътя и да се концентрира върху кормилното управление;
 • Голям сензорен екран с интуитивни бутони за управление на всички функции, свързани с комфорта (радио, климатична система и др.), с което ползването на всички системи на борда става по-лесно.

Резултатът е модерно, високотехнологично бордно табло със забележително изчистени линии. Малкият брой бутони – само най-важните – заедно с първокласни материали и качествена изработка подчертават специфичните характеристики на i-Cockpit и спомагат за удоволствието от шофирането, пъргавината на автомобила и концентрацията на водача. Интериорът на Peugeot вече е мигновено разпознаваем и много харесван.

Тази концепция бързо се отличи като най-забележителната характеристика в новите дизайнерски разработки на Лъва. И това е само началото. Марката продължава своето изследване, както показва изследователското проучване на Peugeot Instinct Concept и неговия откликващ i-Cockpit, дефиниращ наново пътническата среда, за да отрази новите начини на ползване, възникващи от автономното управление. Затова шофирането на автомобил, оборудван с i-Cockpit, е и ще остане удовлетворяващо, стимулиращо и пристрастяващо преживяване.

В светлината на това ексклузивно преживяване PEUGEOT Design Lab ентусиазирано продължи напред, за да изследва нови територии в напълно различен сектор: плаване и моторни лодки. А в тази сфера кое би могло да бъде по-естествено от срещата на Peugeot и Beneteau?

Тези две емблематични френски марки, всяка лидер в своята сфера, винаги са споделяли ценностите на иновацията и смелата мисъл.

За Peugeot този подход се илюстрира конкретно с основаването на Peugeot Design Lab през юни 2012 г. Това студио за глобален бранд дизайн е посветено на клиенти извън компанията. неговата роля е да проектира продукти и услуги, които допринасят за глобално изживяване на Марката във всички сфери на дейност.

За BENETEAU, в отговор на нарастващото усъвършенстване на бордовото оборудване на лодките, компанията е стартирала изследователска програма, наречена Advanced Monitoring System (AMS). Целта на тази програма е да централизира цялата полезна информация за управлението на борда, безопасността и комфорта.  Тази работа доведе до разработването на технологията Ship Control®, оборудвана на новия спортен круизер BENETEAU Gran Turismo 50 за представяне пред широката публика.

Концепцията Sea Drive е резултат от сътрудничеството на две иновативни програми – диалог между два свята. Характерните компоненти на i-Cockpit се виждат на демонстрационния модел от пръв поглед:

 • Компактно кормило, пряко вдъхновено от автомобилите. Подобно на волана в най-новите автомобили на Peugeot, неговият малък размер спомага за лесно, пъргаво управление.
 • Голям 17-инчов сензорен екран извежда интерфейса на Ship Control за незабавен достъп до електронните функции на лодката.
 • Сгъващ се панел извежда основната навигационна информация в полезрението на водача.
 • Лостчета от двете страни на кормилото за директен достъп до основните функции по всяко време.

Експертният опит на PEUGEOT се забелязва също в качеството на изработката и избора на материали, базирани на ниво на оборудване GT: кожа напа, декоративни шевове в меден цвят, хромирани и сатинирани акценти  и др.

Опростен и универсален, интерфейсът на Ship Control групира цялата полезна информация на борда като:

 • Осветление на борда (разпределение, интензитет)
 • Управление на климатичната система
 • Навигация (скорост, течение, дълбочина, маршрут, посока, позиция)
 • Проверка на нивото на акумулатора
 • Проверка на нивото на горивото
 • Електрическо управление (AC/DC)
 • Управление на циркулационната помпа
 • HiFi
 • Двигатели (обороти, скорост)

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин