Peugeot e-308 SW – първото европейско електрическо комби

1509
2022

Досега Peugeot 308 и комби вариантът му 308 SW се предлагаха във варианти единствено с дизелов или бензинов, като „меки“ хибриди и като plug-in хибриди – но все още не и в изцяло електрическа версия. Това обаче ще се промени: e-308 и e-308 SW ще бъдат пуснати на пазара в средата на 2023 г.

Така Peugeot лансира първото изцяло електрическо комби, дело на европейски производител! Но какви са основните отличителни черти на „французите“ със зареждане от контакта?

e-308 SW е базиран на добре позната платформа

На първо място, и двата модела използват платформата EMP2. От 2013 г. насам много модели „стъпват“ на тази база – например актуалното поколение Opel Astra (генерация L), Citroën C5 Aircross и Peugeot 508. Засега се знае, че ще има само една моторизация – със 115 кВт (156 к.с.).

С Peugeot e-308 SW френската марка става първият европейски производител, който пуска на пазара електрическо комби.

От Peugeot обаче разкриват, че новите модели ще бъдат предлагани във версиите Allure и GT – при електрическото e-208 и двете линии оборудване използват един и същ двигател.

Пробег до 400 километра с едно зареждане

Двата нови електрически модела са оборудвани с батерия с капацитет 54 кВтч, която по цикъла WLTP – и в зависимост от оборудването – трябва да осигури автономен пробег от около 400 километра.

Модерна визия на интериора благодарение на скосения отдолу волан и десетинчовия дисплей.

Разходът е 12,7 кВтч на 100 километра. Peugeot обещава, че e-308 и e-308 SW ще се зареждат на 20 до 80 процента от капацитета на батерията за около 25 минути от зарядна станция с мощност 100 кВт.

Смартфонът и автомобилът – свързани чрез приложението MyPeugeot

Ако искате да шофирате възможно най-икономично, трябва да изберете режим Eco – другите два режима са Normal и Sport. Peugeot вече обяви някои подробности относно функциите за безопасност: в допълнение към асистент за автоматично спиране, предупреждение за удар отпред и разпознаване на пешеходци/велосипедисти (денем и нощем), електрическите 308 ще бъдат оборудвани с адаптивен круиз контрол, асистент за мъртвата зона и асистент за паркиране.

Опционално скосеният отдолу волан може да се подгрява, а кокпитът е оборудван с 3D табло и десетинчов дисплей. Автомобилът може да се свързва със смартфона чрез приложението „MyPeugeot“.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин