Peugeot 308 GTi срещу Golf GTI: По-бързият GTI идва от Франция

1901
2017

GTI! Една твърда величина – както при VW, така и при Peugeot. Ние ще проверим къде се крият повече спортен дух и по-висока скорост. Golf срещу 308

ЕМАНУЕЛА? Помните този филм, нали? Еротика от 70-те години, снимана помпозно, но като цяло безобидна най-вече благодарение на цензурата. Но какво общо има филмът с това сравнение? Ние смятаме, че при Golf GTI има много от начина, по който е сниман този филм. Естествено, при 230 к.с. и спортната история той е зареден с голяма доза еротика. Но някак си при GTI сякаш има омекотяване и цензура в най-добрите сцени. Поне при директно сравнение с новото Peugeot 308 GTi. То е по-скоро директно, нефилтрирано и се заема със задачите си освежаващо бързо. Например благодарение на своите 272 к.с. ускорява до 100 км/ч за 6,1 секунди. Golf се нуждае от половин секунда повече. Но преди оргията с числата да поговорим за разходите.

Всичко е различно: много малък волан, обърнати уреди, почти без бутони – оригинално и лесно за свикване

Срещу 61 021 лева Peugeot ви доставя компактна бегачка с предостатъчно спортни възможности. Внушителните спирачни дискове с диаметър 380 мм вкл. червени спирачни апарати (отпред с червени спирачни апарати със сложна система за охлаждане), късите пружини и изключително потентният турбодвигател са комбинирани в стегнат юмрук от красиви ламарини и фина техника. На борда тънете в лукс: навигационната система, таванът от Alcantara и парктроникът отпред и отзад са серийни, същото важи и за системата за безключов достъп и двузоновата автоматична климатична инсталация.

Елементите на GTI: червени декорации и емблеми в кокпита, при Performance в същия цвят са лакирани и спирачните апарати

При Golf – който като GTI Performance е по-изгоден – луксът струва много пари. Освен това VW иска 2070 лева за една функция, която заслужава нашата препоръка: адаптивното окачване DCC. С натискане на бутон регулируемите амортисьори може да бъдат настройвани от нежно меки до стегнато твърди, което позволява голяма гъвкавост между всекидневието и радостта по завоите. Като съпоставим разходите и нивото на оборудване на двете GTI, на финала силите са изравнени.

В спортната оценка на AUTO BILD обаче обръщаме най-голямо внимание на радостта от шофирането и скоростта. Последната се измерва с точност до стотна от секундата – като време за обиколка по нашата наложила се писта Contidrom до Хановер.

Засега ще издадем само едно: Peugeot си поигра с VW на котка и мишка, Golf изоставаше значително. Френският GTi изпревари оригиналния GTI с близо 3 секунди. И как го прави само, шоуто е изключително. 4-цилиндровият двигател на Peugeot е направо брутален. Естествено, при такава безмилостна мощност задвижваните колела приплъзват по-често от тези на Golf. Неговото фино електронно управление успява по-добре да удържи предните колела в сравнение с механичния Torsen диференциал в трансмисията на 308. Но в Peugeot стремителното ускорение на излизане от острите завои доставя неописуемо удоволствие. Турбомоторът се заема със задачите си с радост, двигателят се развърта много по-устремно с късите си предавки.

Майстори на завоите: и двата модела се представят добре. Но Peugeot го прави значително по-ефектно

Освен това при завиване 308 се усеща много по-лек. Леко движение с миниатюрния волан – и той веднага се насочва в новата посока, спортните гуми на Michelin залепват за асфалта. Жалкото е, че задното окачване прави впечатление на меко, промяната на посоката винаги е свързана с леко залитане навън. Golf завива по-спокойно и равномерно, след което преминава в нежно и лесно за контролиране недозавиване. Това не е драма, загубата на скорост е минимална – но някак си всичко е по-блудкаво в сравнение с жизнената готовност за подвизи на 308. Двигателят на VW също сякаш работи по-приглушено. TSI се развърта много нежно до червената зона на оборотомера, докато агрегатът на 308 се доближава до ограничителя много по-агресивно. Накратко: много повече живот, повече екшън зад волана, по-висока скорост в края на правите отсечки и при излизане от завоите – от спортна гледна точка „французинът“ се справя по-добре във всяко отношение. А за едно GTI това може да означава само победа в теста – без никаква цензура.

 

 

Извод
Мощността от 272 к.с. на Peugeot е недостижима. Може би това би било по-лесна задача за Golf GTI Clubsport (с 265 к.с.), обаче със съответните екстри той би бил прекалено скъп. Но Performance не може да се справи с френския GTi.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин