Peugeot 307: проблеми зад бляскавата фасада

Едва ли има някой, който да не е чувал за прословутия филтър. Далеч по-малко познати и рекламирани са проблемите с качеството на модела 307 на Peugeot...

0702
2018

Още дълго време никой няма да може да се мери с французите по отношение на рекламата на филтъра за твърди частици FAP… Медийният спектакъл около „непушещия“ Peugeot 307 не е преставал от момента на появата на модела на пазара, а мащабите на вдигнатата дандания успя да накара дари и германските автомобилни марки да възприемат сериозно филтъра за сажди.

Изпускателна уредба – обърнете особено внимание на това типично за Peugeot слабо място.

Французинът е нападнат от сериозни дефекти 

Маркетинговата пушилка на французите междувременно накара доста хора да забравят, че конструктивните елементи, определящи качеството на даден автомобил в дългосрочен план, са различни от полезния, но несъмнено второстепенен в това отношение филтър за сажди. Именно в тази област моделите на Peugeot са доста далеч от първите места в създадената от AUTO BILD в сътрудничество с TUV листа на надеждността, отчитаща броя и вида на откритите са достатъчно красноречиви. Нерядко водачи на 307 се обръщат към редакцията за помощ, като при това не става въпрос само за дребни неща като неработещи механизми за повдигане на стъклата, а по-скоро за сериозни повреди в предавателната кутия – преди всичко при версиите с дизелови двигатели.

Резервното колело остава скрито под пода и може да се окаже без въздух точно когато ви потрябва.

Макар максимумът на въртящия момент от 250 Нм да е истинска наслада за водача при всяко потегляне, силите, които трансмисията трябва да пренесе, за да достави това удоволствие, очевидно не допадат на зъбните колела и често предизвикват тотално излизане на трансмисията от строя. В подобни случаи трябва да се поздравите с късмет, ако се разминете само със смяна на съединителя.

Електросъединения – любимо място за проникване на влагата и създаване на ядове.

Не са рядкост и функционалните смущения в електроинсталацията. Дефектите в тази област са повсеместни, но най-често се дължат на недобре уплътнени срещу водни пръски и проникване на влага управляващи блокове на двигателя, които моментално парализират целия автомобил. Проблемът е сериозен, но би могъл да се отстрани елементарно, ако производителят си бе позволил лукса да използва по-надеждни щекерни връзки.

ВИЖТЕ ОБЯВИ ЗА PEUGEOT 307 В НАШАТА ОНЛАЙН БОРСА

Преден мост – шарнирните съединения на края на полуосите често образуват хлабини.

Източник на чести ядове са и бордовите компютри, които изнервят с погрешните си указания и оценки на ситуацията. Жалко, защото „непушачът“ 307 определено заслужава по-добри оценки…

Заден мост – внимавайте с амортисьорите при комби-варианта SW.

Просторният SW допълни палитрата от модели на 307 през април 2002 г.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин