/ Peugeot 3008DKR MAXI на челните три места в рали Дакар

Peugeot 3008DKR MAXI на челните три места в рали Дакар

Peugeot вече заема челните три места в рали Дакар, но състезанието се оказа изключително сложно за Сирил Депре и Давид Кастера, които удариха камък и нанесоха сериозни щети по задната дясна част на своето 3008DKR Maxi. Останалата част от отбора записа още един силен ден като Peugeot окупира челните три позиции, както в класирането на етапа, така и в общото подреждане. На четвърта позиция в етапа се нареди Мико Хирвонен с MINI, в общото подреждане четвърти е Насер Ал-Атия с Toyota.

  • Себастиан Льоб / Даниел Елена постигнаха първата си етапна победа на Дакар 2018, изкачвайки се до второто място в общото класиране. Френско-монакският тандем записа силен ден, без да се натъкне на сериозни проблеми по 330-километровото трасе, което включваше една от най-дългите отсечки изцяло през пустиня в историята на Дакар.
  • Денят на Карлос Сайнц не започна добре, когато заедно с навигатора си Лукас Круз заседна в пясъка, след което спука и гума. След като преминаха през тези изпитания, те направиха солидно каране до финала и постигнаха второто най-добро време на етапа, напредвайки в класирането до третата позиция в общото подреждане.
  • Стефан Петерханзел/Жан-Пол Котре успяха на увеличат преднината си в челото повече от два пъти, въпреки сложния етап, за който те споделиха, че изобщо не е бил перфектен, с няколко малки спънки. Въпреки това, тяхното трето най-добро време подчертава впечатляващата последователност на опитното дуо.
  • Разочарование за Сирил Депре / Давид Кастера, които удариха камък в средата на етапа. Към момента PEUGEOT Total прави всичко възможно, за да позволи на колата с номер 308 да се завърне в бивака и да продължи състезанието утре, въпреки сериозните наказания.

 

 Себастиан Льоб (PEUGEOT 3008DKR Maxi n°306)

Първа позиция на Етап 4, Втора позиция в общото класиране

 “Днес беше много приятно: дълъг етап с много дюни и доста специален старт един до друг по дължина на плажа. Теренът беше сложен: важното беше да не заседнем и мисля, че няколко човека загубиха известно време на този етап. За щастие обаче ние преминахме успешно и спечелихме етапа. Невероятното беше това, че беше само с минута, и все още всички сме много близко заедно и е напрегнато. Утре ще стартираме първи на пътя и навигацията ще бъде сложна, и поради това ще бъде важно да бъдем близо до съотборниците ни”.

Карлос Сайнц (PEUGEOT 3008DKR Maxi n°303)

Втора позиция на Етап 4, трета позиция в общото класиране

“Денят започна сложно,заседнахме още в самото начало. Загубихме седем или осем минути, но след това настигнахме Насер Ал-Атия и спукахме гума, която трябваше да сменим. След това успяхме да продължим и нямахме други проблеми. Както винаги на Дакар, трябва да бъдеш нащрек, но крайният резултат беше добър за нас днес”.

 Стефан Петерханзел (PEUGEOT 3008DKR Maxi n°300)

Трета позиция на Етап 4, първа позиция в общото класиране

 “Първо и най-важно, разочарован съм заради моя приятел Сирил. От моя страна, беше доста стресово в началото, след като стартирахме етапа един до друг: никога не е лесно, когато нещата са така! Ние обаче водехме докато стигнахме до първия каньон и това беше добре, защото всички останали, освен нас, трябваше да се справят с прахта. След това нещата бяха добре, с изключение на един момент, в който гумата ни се отдели от джантата сред дюните и загубихме време при смяната й, поради това че имаше пясък в крика. Накрая си помислихме, че сме пропуснали контролна точка, заедно с Карлос, и се върнахме в опит да я намерим. За наше раздразнение, не бяхме объркали нищо изобщо. Не беше перфектен етап, но сме тук и сме лидери”.

Сирил Депре (PEUGEOT 3008DKR Maxi n°308)

Спиране в етапа

“Не съм напълно сигурен какво точно се случи. Приближихме внимателно, намалихме и преминахме през една скала, която по някакъв начин ударихме и така откъснахме задната дясна част на автомобила, нанасяйки много щети. Може да бъде оправено, но не и преди късно през нощта. Ще трябва да изчакаме камиона. Това, което се случи, е трудно за анализиране, защото мястото се преминава бавно: на подобно място не е нормално да се пазим от подобно нещо”

 

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин