AUTO BILD България / Peugeot 3008 иска да ви глези

Peugeot 3008 иска да ви глези

Наистина, Peugeot 3008 ползва техниката на 308, но е променено значително, и то на важни места. Първите ни впечатления!


25
окт.
2016

Как закъснелите на SUV-пазара могат да направят по-силно впечатление? С характерна предна част, масивна визия и особени опции – като електрическата тротинетка, с която да изминете последния километър до работното място. Така новото Peugeot 3008 ще се опита да пробие на проспериращия пазар, където вече са се настанили Nissan Qashqai или Ford Kuga. При старта на продажбите в края на октомври 2016 година новият френски модел ще разполага с всичко, което е задължително за един SUV: офроуд-визия, подходящи размери, високи седалки и най-модерна свързаност. AUTO BILD вече тества новото Peugeot 3008.

Виртуалният кокпит е сериен

Като визия Peugeot се нарежда при модели като Hyundai Tucson или Renault Kadjar. 3008 лесно ще намери своята ниша, защото много от купувачите на комбитата на Peugeot чакат по-голям модел (в момента любимецът на пазара е 308 SW). Новият SUV заимства техниката от компактния модел. То тя е модернизирана сериозно, което ще забележите още при качване. Пред вас отново е странният, типичен за марката кокпит: воланът е отдолу, като при 3008 е скосен и не толкова близо до коленете като при 208, уредите са над него, като при 3008 са под формата на голям дисплей с различни конфигурации на индикациите. Това ни е познато от Audi („Virtual Cockpit“), скоро ще се предлага и за Golf, но винаги се доплаща. При 3008 обаче е сериен и ни допада с високата си резолюция и множеството възможности.

Среден дисплей с бутони за директен достъп

Средният дисплей, който при 308 бе подложен на известни критики, вече е оформен по-добре. Най-сетне има 6 елегантни бутона за директен достъп под монитора, които облекчават бързия избор на климатичната инсталация, радиото, навигацията, телефона и т. н. Благодарение на TomTom опционалната навигационна система дава и актуална информация за задръстванията.

Двигатели и цени

Автомобилът предлага множество големи поставки, не особено добър обзор и малко по-малко място в сравнение с Tiguan, багажникът също е по-малък (520-1482 литра). За сметка на това от ниво на оборудване „Allure“ можете да сгъвате напред облегалката на седалката на пътника до водача. А познатите от Opel AGR седалки дори могат да ви масажират – естествено срещу доплащане. Предлагат се три дизелови двигателя (120 до 180 к.с.), един 3-цилиндров бензинов мотор със 130 к.с. един 1,6-литров турбомотор със 165 к.с. Двулитровият HDI е спокоен, пъргав и уверен двигател, който осигурява мощна тяга още във версията със 150 к.с.: 9,6 секунди от 0 до 100 км/ч и максимална скорост 207 км/ч (от около 60 000 лева). За пример: всички дизелови двигатели на Peugeot са оборудвани с впръскване на Adblue. Но ни дразни странната моделна политика. Великолепната автоматична трансмисия с хидротрансформатор, която превключва много нежно, се предлага само при малкия дизел (120 к.с.) или при върховия модел, който заедно с множеството си екстри струва близо 80 000 лева.

С електрическа тротинетка или E-Bike в багажника

Двойно задвижване изобщо не се предлага, вместо него може да поръчате пакета „Grip Control“, който с електронния контрол на сцеплението и специалните гуми осигурява малко по-висока проходимост. Окачването без адаптивни амортисьори е типично нежно, по френски. При пакета GT има възможност за настройка на кормилното управление, педала на газта и уредите чрез спортния бутон RR. Но всъщност 3008 иска да ви глези: серийни са 17-цоловите колела, двузоновата автоматична климатична инсталация, виртуалният кокпит и задният парктроник, при по-високото ниво на оборудване „Allure“ и асистенти за мъртвия ъгъл и поддържане на лентата, както и Mirror Screen, който пренася функциите на мобилния телефон върху средния дисплей. Като опция можете да поръчате и безконтактно електрическо задвижване на задния капак, камери за кръгов обзор, а също и E-Kick – електрическа тротинетка, която се зарежда в багажника и може да се ползва за последните метри до супермаркета. Струва ви се прекалено откачено? Е, в такъв случай за вас има и един E-Bike.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин