Peugeot 208 GTi на старо: ангелче или дяволче?

2010
2020

ЕМОЦИИТЕ СЕ ВЪРТЯТ малко над диапазона на празния ход при появата на белия „французин“. За притежаващ 200 к.с. и с тегло от 1,2 тона този малък автомобил GTi оставя наблюдателите си прекалено хладнокръвни.

1,6-литровият турбомотор ускорява пъргаво и под 2000 оборота. Версията с 208 к.с. е с поголям максимален въртящ момент, но ускорява мощно на малко по-късен етап

Отвътре уау ефектът е по-силен: тук има емблеми GTi, червени части на тапицерията и спортни седалки с меки странични елементи за повече чар. Звукът на нашия фотомодел с 270 Нм и 1,6-литров мотор подхожда на семплата визия – 4-цилиндровият турбодвигател не привлича вниманието чрез акустика. Ние обаче сме доволни от факта, че осигурява доста прилична тяга още под 2000 оборота. Трансмисията на 208 GTi винаги е ръчна. Работата на скоростния лост – както и самото управление – не е ултра прецизна. Предавките от номер 1 до номер 6 влизат перфектно.

Стандартен при всички 208: воланът, над който гледате към уредите

Като цяло поведението на автомобила е много добро. Което се дължи и на окачването, за което не бихме казали, че е прекалено твърдо, дори и да беше монтирано в 208 с 68 к.с. В остър завой обаче изведнъж се появиха пеперуди в стомаха – причината бе, че невинното на пръв поглед GTi завъртя задницата си. Повтаряме го още веднъж без ESP (тук изключена наистина означава изключена!). В действителност окачването е с настройка към свръхзавиване, така че трябва много да внимавате, за да не бъдете изпреварени от задницата на собствения си автомобил. Такова вълнение няма как да изпитате в Polo GTI. Peugeot дори надминава себе си впоследствие. Като GTi by Peugeot Sport 208 мутира благодарение на по-твърдото си окачване, седалките тип корито, блокажа на диференциала, специалната настройка на ESP и спирачките Brembo в лошо дяволче, което и като употребявано не се предлага за под 40 000 лв.

Спортните седалки на 208 GTi изглеждат спортно, но са с прекалено мека тапицерия

РАЗГЛЕДАЙТЕ ОБЯВИ ЗА ПРОДАЖБА НА PEUGEOT 208

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин