Peugeot 208 на старо: надежден чаровник?

2006
2018

ЧАРОВНИТЕ МАЛКИ АВТОМОБИЛИ са част от Франция също като франзелите и червеното вино. С 208 Peugeot се опита да повтори големите успехи на предшествениците си 205 и 206. И наистина – 208 бе достоен техен наследник. Дори и като „гол“ базов модел в обикновен бял цвят малкото „лъвче“ изглежда много чаровно. Предната му част е усмихната, линиите са динамични, кокпитът се отличава със стилистична индивидуалност. Въпреки множеството детайли от обикновена твърда пластмаса нищо не скърца или трака.

Динамичен дизайн, но и само най-необходимите функции: добре дошли в базовото 208

Арматурното табло с необичайно ниско позициониран волан дори е украсено с блестящи акценти. Но по отношение на останалото базово оборудване французите не са били толкова разточителни: нашето 208 от Fair Cars в Ноймюнстер е базов модел с механични външни огледала, обикновено, допълнително монтирано CD радио, липсват люк на покрива и климатична инсталация. Но предлагането на място е добро: на меко тапицираните предни седалки е много просторно. Отзад обаче е леко тесничко за краката. Вместимостта на багажника от 285 до 1076 литра е достатъчна за пътуването през отпуската и за пазаруване. С работния си обем от 1 литър най-малкият 3-цилиндров двигател не е особено динамичен, но работи изненадващо изискано и е относително икономичен.

Недостатък: меки и слабо оформени предни седалки

Достатъчен е за пътуването в града и до работното място, неговият аргумент са емисиите на СО2 от само 99 грама на километър и средният разход от 4,3 литра. Недостатъците на 208 са големият диаметър на завой (11,20 метра), честите щети при паркиране поради недостатъчния обзор и – ако е монтирана – мудната автоматизирана 5-степенна скоростна кутия. Спирачките също са средна работа. Автомобилът с дължина 3,96 метра, който се предлага само с 3 и 5 врати, може да бъде и различен, стига да пожелаете и да можете да го платите: като бегачка GTi с мощност 200 к.с. той гарантирано не е евтин дори и на старо и струва минимум 24 000 лева (2013 г.). Но и разходите за поддръжка са по-високи и в бюджета ви ще останат по-малко пари за франзели и червено вино.

Малкото сърце на PSA е радващо икономично

208 Е ПО-СОЛИДНО ОТ ПРЕДШЕСТВЕНИЦИТЕ СИ, НО НЕ И ПЕРФЕКТНО

Представянето на 208 при техническите прегледи е значително по-добро от това на предшествениците му. В отделни случаи двигателите са леко омаслени, а спирачните тръбопроводи и маркучи остаряват преждевременно. За съжаление производството невинаги е вървяло по план: имаше множество сервизни акции заради проблеми със закрепването на спомагателните агрегати, опасност от запалване на релета и проблеми с хидравличния блок на спирачките (ABS/ESP).

Уплътнения
Множество водачи на 208 се оплакват от проникване на вода, тъй като уплътненията не функционират добре.

Ръжда
Изпускателните системи са корозирали значително само след няколко години. Това може да е свързано с проблеми и разходи при техническите прегледи.

Пречистване на отработените газове
Често има проблеми с катализатора и клапана за рециркулация на отработените газове. Когато свети контролната лампа на двигателя, проблемът най-често се крие в тези системи.

 

Извод

Чарът на 208 привлича и на старо. Малкото „лъвче“ е икономично, сигурно и достъпно. Цялостната картина обаче се помрачава от някои проблеми с качеството и техниката.

208 се движи добродушно и сигурно

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин