Peugeot лансира хибриден болид с близо 700 „коня“

1412
2020

PEUGEOT Sport се възползва от своя опит в състезанията за издръжливост (PEUGEOT 908 с двигатели V12 и V8) и от опита на PSA Motorsport в Световния рали шампионат на FIA (четирицилиндров двигател), за да създаде нов 2,6-литров двигател V6 с 90-градусова конфигурация и с два турбокомпресора. Разположен зад водача, този силов агрегат с мощност 500 kW / 680 к.с. ще закове везните на 165 кг и ще задвижва задните колела.

„Архитектурата на силовия агрегат на PEUGEOT HYBRID4 500KW е резултатът от много подробен бриф, определен от новите регламенти на FIA WEC“, коментира Франсоа Кудрен, директор Задвижване по програмата WEC на PEUGEOT Sport. „Първоначално обмисляхме да бъде само с един турбокомпресор, но това щеше да ни попречи да постигнем желания от нас център на тежестта на двигателя. Блокът от V6 с двоен турбокомпресор предлага най-добрия баланс между технология, маса, периферни агрегати, надеждност и мощност.“

Секвенциалната скоростна кутия ще бъде контролирана чрез пера на волана, а разработената от PEUGEOT Sport спирачна система „brake-by-wire“ също ще бъде управлявана по електронен път. Водачът ще може да регулира степента на спирането с помощта на двигателя, генерирано от електрическия мотор при намаляване на скоростта, както и силата, приложена от накладките към спирачните дискове, за да постигне оптимално разпределение между електрическото рекуперативно и хидравличното спиране. Оптималното управление на енергията, както при ускоряване, така и при възстановяване на енергията (ограничено от регламентите на 200 kW), ще бъде от ключово значение за мощността и ефективността на автомобила.

Основните характеристики на PEUGEOT HYBRID4 500KW са:

— хибридна технология, с 2,6-литров бензинов двигател с вътрешно горене V6 с два турбокомпресора и с мощност 500 kW (680 к.с.), разположен централно отзад, съчетан с монтиран oтпред мотор-генератор с мощност 200 kW,

— батерия с висока енергийна плътност, разработена съвместно от PEUGEOT Sport и Total,

— задвижване на четирите колела и секвенциална 7-степенна скоростна кутия,

— малък силов агрегат и управление на енергийния поток – ключът към високата производителност, разработени под ръководството на Франсоа Кудрен, директор Силов агрегат по програмата WEC на PEUGEOT Sport,

Охлаждащите течности и смазочните масла за двигателя/скоростната кутия ще играят важна роля за конкурентоспособността на хиперавтомобила на PEUGEOT Sport, който ще използва прототипи, специално разработени от Total за интензивна употреба и дълъг живот при широк температурен диапазон. От Total са разработили също специални греси и масла, които са еволюции на формула, извлечена от опита им в моторните спортове. Инженерите на Total ще присъстват на състезанията като неразделна част от екипа, за да вземат и анализират проби с цел наблюдение на експлоатационния живот на автомобилните възли с течение на времето.

Създаденият от PEUGEOT Sport предно монтиран мотор-генератор с мощност 200W ще задвижва предните колела и ще се възползва от опита на екипа в разработването на електрически мотори и управляващи системи за серийните автомобили.

Моторът-генератор ще бъде оборудван с олекотена, високоефективна едностепенна трансмисия и инвертор от последно поколение за прехвърляне на мощността на батерията към мотора“, казва Франсоа Кудрен. „Той ще има капацитета да използва незабавно цялата енергия, налична в батерията, благодарение на стратегиите на системата за управление на енергията на силовия агрегат. Опитът на PSA Motorsport в Световния рали шампионат и Формула E ще допринесе за разработването на софтуера, използван за управление на компютърните и енергийните системи [възстановяване на енергията при спиране, мощност при ускорение, анти-лаг система, намален разход на гориво].“

Батерията с висока плътност и с висока мощност е разработена съвместно от PEUGEOT Sport и Saft, дъщерно дружество на Total. Като един от ключовете за висока производителност, тя ще трябва да бъде интегрирана перфектно, физически вътре в автомобила и в процеса на управление на енергията на силовия агрегат.

Новата батерия ще бъде разположена в карбонов корпус вътре в моноковата конструкция на автомобила, зад водача и под резервоара за гориво. Тя е проектирана да комбинира издръжливост с постоянна производителност по време на състезания с продължителност до 24 часа, и дори повече. Total отговаря за хомологизацията на батерията, която ще бъде сглобена в новия цех в базата Версай-Сатори на PEUGEOT Sport, близо до Париж.

Сътрудничеството на PEUGEOT Sport с Total по програмата FIA WEC се вписва идеално в оперативните насоки и разпределението на работата, очертани в плана за Automotive Cells Company, съвместно предприятие, което се стреми да стане производител на батерии номер едно в Европа.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин