Passat SUV или Tiguan Coupé: дилемата на VW

След дизеловия скандал хората от VW започват да си правят тънки сметки – ще се появи само един нов SUV. Ще се избира между две различни концепции

0906
2016

МИНАЛАТА СЕДМИЦА във Волфсбург имаше дни на отворените врати. Дилърите и мениджърите можеха да се запознаят с плановете на марката за следващите години. Изненади? Нямаше такива. При дизайна продължава залагането на сигурно, а техническите нововъведения могат да бъдат изброени на пръстите на едната ръка. От Волфсбург очакват нарастване на търсенето най-вече заради планираната офанзива от кросоувъри. Ядрото на новите модели ще бъде модулната платформа за модели с напречно разположен двигател (MQB). Тази архитектура покрива необичайно широк спектър от автомобили с външна дължина от под 4 до над 5 метра. VW възнамерява да предлага от кросоувър моделите – разбира се, там, където има смисъл – по три варианта на каросерията: стандартен, с дълго междуосие и Coupé. Именно тук обаче хората от финансовия отдел дават своето вето. Защо? Тъй като кросоувър Coupé-тата се търсят принципно с от пет до десет процента по-слабо, а допълнителна причина са и двете врати по-малко на Coupé-то. Прибавяме и отражението на дизеловия скандал. За разлика от преди, когато управата на концерна все пак би позволила производството на Tiguan Coupé, сега ще играе червеният молив. Тъй като вместо Tiguan Coupé във Волфсбург си представят и Passat SUV, който като по-имиджов модел би гарантирал повече продажби. Във Волфсбург тези дни определено имат нужда от помощ за решенията. Tiguan Coupé или Passat SUV – кой SUV всъщност ще решат да произвеждат от Volkswagen? Нашите читатели например помогнаха на Volkswagen при първия Tiguan през 2006 г.: от тигър и игуана вие предложихте комбинацията Tiguan – с 36 процента тя надделя над имена като Nanuk, Namib, Rockton и Samun. По време на отворените врати във Волфсбург публиката можеше да види и пипне Tiguan Coupé и дългата версия на Tiguan. По наша информация Coupé-то има по-големи шансове пред дългата база с острата муцуна на първия модел. VW се нуждае от седемместния модел за китайския пазар. Coupé-то би подхождало на марката, но с марж от само 3 процента моделът би бил рисков. Ако управата все пак се спре на този автомобил, то неговата каросерия ще се наложи да бъде значително променена. По предницата не трябва да има толкова хром, а задницата е по-ниска от очакваното, като покривът и задните му колони подчертават спортното излъчване на модела.

Tiguan от фитнеса: Coupé-то се различава значително от базата

Tiguan от фитнеса: Coupé-то се различава значително от базата

Алтернативата се нарича Passat SUV. Срещу този модел говорят нарастващата гъстота на гамата и солидната еднократна инвестиция. В полза на този модел е фактът, че търсенето на Passat SUV би било по-голямо и с него от VW биха печелили по-добре, още повече че имат още един модел върху MQB платформата. Разбира се, че и Passat Crossover (T-Track) ще трябва да получи нова каросерия и да запълни нишата между Tiguan дълга база и Touareg, като увеличи малко междуосието си и предлаганото място. Това е възможно, но като оправдание за високата цена клиентите трябва да получат по-богато техническо съдържание. Кандидат например е новият двигател VR6 TSI (EA 390), който комбинира голяма мощност (около 300 к.с.) със спокойна работа и солиден въртящ момент (420 нютонметра). За почти всички нови модели на VW ще се предлага и версия мек хибрид с електрическа машина с минимум 15 кВт. За да не се вдигат разходите, електромоторите ще бъдат комбинирани с 4-цилиндрови бензинови двигатели. Вариантите впръскване във всмукателния колектор функционират по цикъла на Аткинсън (променливо газоразпределение), а турбоверсиите с директно бензиново впръскване – по цикъла на Милър (всмукателният клапан се затваря още по време на всмукването). И двете технологии обещават по-нисък разход на гориво, по-малко вредни емисии и по-голяма мощност. Така например за 1,5-литровия 4-цилиндров агрегат се предвиждат 150 к.с. От Plug-in хибрида, който ще бъде пуснат в началото на 2017 г. в Tiguan и – ако се стигне до производство – от 2019 г. в Passat SUV, ще се предлагат две степени на мощността от 109 и 163 к.с. Ще има задвижване на метан (CNG), което ще редуцира значително вредните емисии. Остава вълнуващият въпрос кой от двата SUV-а ще произвежда Volkswagen.

Извод

След дългогодишен зимен сън хората от VW сега са се разбързали и възнамеряват да пуснат нови SUV-ове. Жалко, средства има само за една от концепциите: Tiguan като Coupé или Passat като SUV.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин