Passat еволюира догодина


18
дек.
2018

От представянето си през 1973 до ден-днешен VW Passat е продаден над 29 млн. пъти в своите осем поколения. През 2019 компанията от Волфсбург ще представи следващата еволюция на модела, който очакваме съвсем скоро да стане първият в сегмента, продаден в повече от 30 млн. екземпляра.

През 1973, когато братята Ангъс и Малкъм Йънг основават култовата група АС/DC, a Pink Floyd издава безсмъртния албум „The Dark Side of the Moon“, VW лансира „лимузина със скосена задница“, две или четири врати и голям заден капак. По-гъвкав от всеки модел на компанията до момента, първият Passat е дълъг 4190 мм – по-малко от днешния Т-Roc! Още първият Passat обаче предлага щедро пространство, което е дори още по-щедро при предлаганата от 1974 модификация Variant.

Първото поколение на Passat от 1973

До 2018 Passat „пораства“ до дължина от 4887 мм и отзад предлага комфорт, характерен за високия клас. Нещо повече – моделът отразява напредъка в автомобилната индустрия, като интегрира в себе си всички технологични достижения: от антиблокировъчната система на спирачките до интелигентните свързани асистиращи системи на новото време. Като всестранен талант, подходящ както за семейства, така и за служебен автомобил, Passat се превръща в най-успешния бизнес модел на света. За Европа, Китай и САЩ се правят отделни версии и деривати, които съставляват един от най-важните „продуктови стълбове“ на Volkswagen.

И в 45-ата година от своята история Passat продължава да бъде предлага паралелно като седан и комби (Variant). И двете версии на каросерията могат да бъдат комбинирани както с класически двигател на вътрешно горене, така и с Plug-in хибридно задвижване, което превръща автомобила в Zero Emission Vehicle.

В момента в завода в северногерманския град Емден тече трескава подготовка за производството на нов Passat. Още в края на януари 2019 ще започне обратното броене за пазарното лансиране на следващата еволюция на модела с ново задвижване, нови светлини, нови асистиращи системи, както и с нови инфоразвлекателни системи. С бъдещата версия Volkswagen си поставя висока цел – да прехвърли границата от 30 млн. продажби. Редом с Golf (35 млн.) и Käfer (21,5 млн.) Passat е един от трите най-продавани модела в историята на VW.

Още по темата