PAL-V Liberty: над облаците

0302
2018

На автомобилния салон в Женева (8-ми до 18-ти март 2018) ще дебютира PAL-V Liberty. Произвежданият в Холандия модел ще осъществи мечтата за летящ автомобил – при това още през 2019 г., когато според шефа на PAL-V Роберт Дингеманзе ще е налице разрешителното за експлоатация. Именно там е проблемът: проектът PAL-V действа от години, но за летателните апарати за лична употреба важат строги норми за издаване на разрешителни.  Серийното производство обаче предстои и ще се случи – в това са сигурни всички ръководни хора във фирмата.

Нека разгледаме по-внимателно PAL-V Liberty: возилото с три колела е с дължина 4 метра и широчина 2 метра. В режим на летене Liberty развива скорост от 180 км/ч, като пробегът във въздуха е 500 километра. При движение на пътя жиропланът вдига 160 км/ч. Той е пригоден за двама пасажери и малко багаж.

Е, все пак ще трябва да сдържим малко еуфорията си – в случая с PAL-V Liberty няма да е възможно просто да се издигнете над земята в задръстване и да продължите към вкъщи летейки. За да полетите ви е необходим писта с дължина между 90 и 200 метра без препятствия на 20 встрани. Също така ви трябва и специално разрешително за летене, като курсът продължава между 30 и 40 часа. Всъщност парите не са важни за клиентите на PAL: лимитираната на 90 екземпляра версия „Pioneer Edition“ на Liberty струва 1 милион лева, а обикновената версия „Sport“ – само 600 000 лв. Без ДДС, разбира се.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин