Ostentatienne Opera Sedan: 3-метров автомобил с тегло 2,6 тона

0907
2021

Mohs е една от най-екзотичните и малко познати марки автомобили, произвеждана преди повече от половин век от компанията Mohs Seaplane Corporation в град Медисън, щата Уисконсин. Основателят на фирмата Брус Мос базира своята лимитирана продукция на двигатели и агрегати от камионите International Harvester.

Производството на първия и най-популярен фирмен модел, който носи тайнственото название Ostentatienne Opera Sedan, започва през 1967 г., като първоначално цената му възлиза на респектиращите 19 600 долара, но впоследствие достига до 25 000. При база от едва 3,02 м автомобилът тежи цели 2,6 тона. Специалните гуми с размер 7,50 х 20 са изработени от нитроген. Достъпът до пътническите места става от задната част. Под страничните панели, където би трябвало да се намират конвенционалните врати, са поставени по дължина масивни стоманени релси, които да предпазват пътниците при катастрофа.

Ostentatienne се предлага с всевъзможен избор от екстри и доработки, като поставянето на ориенталски килими и хладилници. Според фирмената документация са били изработвани по три-четири коли годишно, но доколкото е известно е завършен само един прототип.

След като е спряна от движение, в продължение на дълги години личната Opera Sedan на Брус Мос е изоставена на произвола на съдбата, докато през 2009 г. двама гимназисти от Уисконсин, запалени по реставрацията на автомобилни антики, не решават да я възстановят в целия ѝ блясък. Процесът на реставрация, който продължава 16 седмици и възлиза на 400 часа труд, е ръководен от личния приятел на Мос Фред Бейър и в рамките на същата година завършеният автомобил е показан на автомобилното изложение в Йола, щата Уисконсин. Скоро след това се появява и на корицата на августовския брой на сп. “Hot Rod”, а понастоящем е част от постоянната експозиция на музея Historic Auto Attractions в Роскоу, щата Илиноис.

Още през 1971 г. Мос представя и втори не по-малко екзотичен модел на своя автомобил, наречен SafariKar. Каросерията е изработена от алуминий, а от външната страна е изцяло “тапицирана” с винил. Достъпът до вътрешността на купето и тук се осъществява през сложна система от врати в задната част на каросерията, а покривът може да се прибира автоматично под задния капак. Опциите, предлагани в комплект със SafariKar, включват телевизор, двойно задвижване, газова уредба и др. От този модел са изработени само три екземпляра, които са показани на една от рекламните снимки на фирмата от 1972 г. в процес на производство.

Макар че за целия период на съществуването си от 1967 до 1979 г., автомобилната компания Mohs изработва само няколко автомобила, те редовно присъстват в реклами и автомобилни годишници през цялата епоха на 70-те, създавайки впечатлението за по-масова продукция. Като “потвърждение” на това в една от ранните брошури на Mohs

Ostentatienne Opera Sedan е написано черно на бяло: “Сега по пътищата се движат над 1200 автомобила с марката Mohs…”

Още по темата


ƒ