Osram бори Covid-19 с преносими пречистватели на въздух


8
ян.
2021

Борбата срещу разпространението на микроби и вируси се превърна в основен приоритет на днешния свят, обхванат от пандемия. UV-C светлината – чийто полезен ефект е познат повече от век – доказано е ключът към пречистване въздуха в закрити помещения. Невидимата ултравиолетовата светлина унищожава вируси и бактерии с прецизност от 99,9 процента. Osram сега интегрира доказаната UV-C технология за мобилна употреба в два гъвкави продукта. „Osram има десетилетия опит в стерилизацията и дезинфекцията с помощта на UV-C светлина“, казва д-р Вилхелм Неринг, главен изпълнителен директор на Business Unit Digital към Osram. „Ние интегрираме този ​​опит от професионални приложения като пречистване на въздух и дезинфекция в болници в два варианта на нашия продукт AirZing UV-Compact, който може да се използва в офиса, автомобила и в дома.“

В лицето на AirZing UV-Compact, наличен в стандартна и Pro версия, Osram пусна два преносими продукта от ново портфолио, които могат да се използват за ефективно и лесно пречистване на въздух в закрити помещения. Източниците на UV-C светлина са газоразрядни лампи с ниско налягане. Те са монтирани в устройствата по такъв начин, че в околната среда да не се излъчва светлина. UV-C светлината е екранирана вътре в корпуса, което позволява пречиствателите на въздуха да бъдат използвани безопасно в присъствие на хора и животни.

Лесен начин на употреба – винаги и навсякъде

Продуктите работят на прост, но ефективен принцип: околният въздух се вкарва в устройството с помощта на вентилатор, обграден от UV-C светлина, и след това се връща обратно в стаята, пречистен от вируси и микроби. Можете да вземете навсякъде със себе си двете версии на AirZing UV Compact с размера на флакон лак за коса благодарение на батерия, зареждана през USB. Уредът може да бъде използвани например на бюрото или в колата. Батерията издържа около 90 минути с едно зареждане.

В допълнение към UV-C източника на светлина, версията AirZing UV-Compact Pro е оборудвана и с HEPA филтър за защита от по-големи частици като полени и прах. Osram предлага от десетилетия професионални решения за дезинфекция на повърхности и въздух и пречистване на вода. Например серията Osram AirZing за дезинфекция на повърхности се използва в над 2000 болници в Ухан и Пекин, Китай, от началото на пандемията с коронавирус в началото на 2020 г.

Принцип на работата с UV светлина

Клетъчното ядро ​​на микроорганизми като бактерии и вируси съдържа тимин, химичен елемент на генетичния материал. Този елемент поглъща UV-C при дължина на вълната от 253,7 нанометра и я променя по такъв начин, че клетката вече не може да се размножава и оцелява.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >