Ora Funky Cat решава проблема с искрите с ъпдейт

0108
2023

При неправилно боравене с щекера за зареждане компактният електромобил Ora Funky Cat може да предизвика появата на искри – това съобщиха наскоро от ADAC. Производителят има решение на проблема със сигурността и планира сервизна акция

Искри, мирис на изгоряло и дългосрочни проблеми с качеството: по време на тестове на компактния електромобил Ora Funky Cat от Китай ADAC неотдавна откри проблем със сигурността на електрониката на зареждане. Сега производителят твърди, че е успял да се справи с проблема чрез ъпдейт на софтуера. Скоро всички продадени автомобили Ora Funky Cat ще бъдат извикани в сервизите, за да получат ъпдейта на софтуера.

Какъв е проблемът на Ora Funky Cat?

Конкретно става дума за буксата за зареждане на електромобила, която снабдява батерията с електроенергия. Обикновено по време на зареждане кабелът се пъха в буксата и след това автомобилът се заключва (така и самият кабел се заключва). При следващо отключване на автомобила процесът на зареждане бива прекъснат и кабелът изваждан. При Ora Funky Cat обаче прекъсването на процеса на зареждане в определени ситуации става със закъснение, съобщават от ADAC. Това води до изваждане на кабела от буксата, докато по него още тече ток. В екстремен случай това може да доведе до образуване на искри и миризма на изгоряло.

Как реагират от Ora на риска за сигурността?

Ora реагират мигновено на информацията от ADAC. Макар, че досега не са били установени данни за такава опасност при всичките 68 000 продадени екземпляри на модела, концернът-майка Great Wall Motors е съгласен с мнението на ADAC, че става дума за проблем при сигурността.

Междувременно софтуерът на борда е преработен, така че при отключване на автомобила зареждането бива прекъснато мигновено. Като следваща стъпка Ora ще информира всички собственици на електрическия модел и ще ги извика в сервизите, за да им бъде качен новия софтуер.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин