Opel/Vauxhall печеливши, електрически и глобални с PACE!


10
ное.
2017

Михаел Лошелер, главен изпълнителен директор (CEO) на Opel Automobile GmbH обяви стратегическия план PACE! за възстановяване на финансовите основи и засилване на устойчивата конкурентност и растеж. Всички инициативи на плана PACE! ще допринесат за постигането на положителен оперативен свободен паричен поток, както и повтарящ се оперативен марж от 2% на първия етап до 2020 и 6% до 2026 за автомобилното поделение. Комбинирайки силните си страни ще бъде разгърната годишната синергия на ниво Groupe PSA на €1.1 милиарда до 2020 и €1.7 милиарда до 2026. Всички действия ще допринесат за по-нисък финансов праг на равновесие за Opel/Vauxhall от 800 000 автомобила, създавайки печеливш бизнес модел независимо от евентуалните препятствия.

Имайки пълен достъп до технологиите на Groupe PSA, Opel/Vauxhall ще стане лидер по ниски емисии на CO2 в Европа. Към 2024 г., всички европейски леки автомобили ще бъдат електрифицирани, като ще предлагат изцяло електрическо задвижване или plug-in хибридна версия наред с ефективните двигатели с вътрешно горене. До 2020 г, Opel/Vauxhall ще има четири електрифицирани модела на пазара, включително Grandland X PHEV и следващото поколение Corsa с изцяло електрическа версия.

Компанията ще увеличи своята конкурентоспособност до 2020, например чрез намаляване на разходите с €700 на автомобил. Ефективността на маркетинговите разходи ще бъде увеличена с над 10%. Цялостната ефективност ще бъде увеличена чрез намаляване на сложността на всички функции със съотношение между G&A/приходи от 5.6% на 4.7% и целяща да приведе компанията към бенчмарка за индустрията по отношение на съотношението между разходи за заплати и приходи. Оптимизирането на R&D и CapEx на 7-8% от приходите от автомобили, производство и административни процеси до 2020 и реализирането на работен капитал от €1.2 милиард до 2022 също ще допринесе за голяма синергия.

Подобряването на конкурентоспособността на производствените заводи ще доведе до нови алокации на автомобили, които ще осигурят по-добра степен на усвояване през следващото десетилетие. Двете платформи CMP и EMP2 на Groupe PSA ще бъдат разположени във всички заводи на Opel/Vauxhall. Като начало един SUV модел базиран на EMP2 ще се произвежда през 2019 година в завода в Айзенах, а базираният на EMP2 модел в D-сегмента ще се произвежда в Рюселсхайм. Алокацията на задвижващите агрегати в производствените обекти на Opel/Vauxhall ще бъде придружена от преминаване от двигатели и трансмисии на GM към такива на Groupe PSA.

PACE! ще освободи нашия пълен потенциал. Този план е първостепенен за компанията, да защити нашите служители от препяствията и да направи Opel/Vauxhall устойчива, печеливша, електрифицирана и глобална компания. Нашето бъдеще ще бъде осигурено и ние ще допринесем с нашите германски отлични постижения за развитието на Groupe PSA. Изпълнението вече започна с всички екипи, които са готови да постигнат целите,” заяви Михаел Лошелер, CEO на Opel.

Планът е съставен с ясния стремеж да бъдат запазени всички заводи и да има въздържане от принудителни съкращения в Европа. Необходимите и устойчиви съкращения на цените на труда ще се постигнат посредством мерки като иновативни концепции за работното време, доброволни програми и дори схеми за ранно пенсиониране.

Всички нови автомобили на Opel/Vauxhall ще бъдат инженерно създадени в Рюселсхайм, който ще бъде превърнат в глобален компетентен център на целия Groupe PSA. Първите експертни области са идентифицирани, например, горивни клетки, някои технологии за автономно шофиране и асистиращи водача разработки. Това допълнително ще гарантира германското инженерно качество и достъпните нововъведения. Общата бройка на платформите, които Opel/Vauxhall използва за своите леки автомобили ще бъде намалена от 9 в момента на 2 до 2024. Нещо повече, фамилиите двигатели ще бъдат оптимизирани от 10 понастоящем на 4. “Оптимизирането на архитектурите и семействата от двигателни значително ще намали сложността на разработките и производството, което ще създаде мащабни ефекти и синергии, допринасящи за общата рентабилност,” заяви Лошелер.

Opel/Vauxhall ще премине на ефективните и гъвкави автомобилни архитектури на Groupe PSA по-бързо от очакваното първоначално. От 2024 г нататък всички модели леки автомобили на Opel/Vauxhall ще бъдат базирани на съвместни архитектури на Groupe PSA. Следващият модел, който ще бъде произведен през 2018 година, е Combo, а следващото поколение на бестселъра Corsa – през 2019 г. Този ритъм ще бъде продължен с по една голяма премиера всяка година. Opel/Vauxhall ще лансира 9 нови модела до 2020 г, включително всеки тип каросерия. Тази линия ще даде възможност да се увеличи ценовата мощност на марките Opel/Vauxhall и да се намали разликата спрямо бенчмарка с четири пункта.

Ръстът на продажбите на допълнително профилираните и укрепени марки Opel/Vauxhall ще бъде подкрепен от инициативи като стартирането на дори още по-привлекателни финасови предложения, както и пълно лизингово обслужване чрез Финансовите услуги на Opel и Vauxhall.

Допълнително Opel ще навлезе в над 20 нови експортни пазара до 2022 г. Освен това Opel ще проучи глобалните средносрочните възможности за печеливш износ.

За да стимулира ръста на финансово привлекателната търговия с лекотоварни автомобили (LCV), Opel/Vauxhall ще лансира нови модели и ще навлезе в нови пазари с ясната цел да увеличи своите продажби на LCV автомобили с 25% до 2020 г. в сравнение с 2017 г.

“PACE! е разработен от Opel/Vauxhall в полза на нашите служители като незабавен начин за увеличаване на постиженията,” заяви Лошелер.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин