Opel Senator: класика на деня


15
авг.
2019

През 1987 г. Opel Senator B спечели наградата Златен волан. AUTO BILD определи топмодела на Opel като автомобил с качества на модел от високия клас. Днес това е нашата класика на деня

„Новият Senator е много добър автомобил. По отношение на техниката той изпълнява изисквания на високия клас автомобили.“ Именно това написа AUTO BILD през 1987 г. за Opel Senator B. В сравнителен тест с  Audi 200 Turbo, BMW 730i, Mercedes 260 SE и Ford Scorpio 2.9i Ghia, Senator се класира на второ място – заедно с Benz. През същата година моделът от Рюселсхайм печели Златен волан.

Автомобил за шефове с мощни 6-цилиндрови двигатели

Солидната лимузина с комфортно оборудване и мощни 6-цилиндрови агрегати бе тествана от цялата редакция. Тестващите бяха впечатлени от сигурното и спокойно пътно поведение на Senator B, като похвалиха и някои интелигентни детайлни решения като електронно управляваната трансмисия. Според хората от AUTO BILD през 1987 г. окачването на модела на Opel е сред най-добрите при колите със задно задвижване. Предлаганото място на задната седалка е определено като щедро – единственото нещо, което липсва на Opel е излъчването. Твърде осезаема е близостта по отношение на външния вид с Omega. Иначе на Senator B не му липсва мощност. Редовите 6-цилиндрови агрегати с работен обем от 2,5 до 3,0 литра и мощност от 140 до 204 к.с. осигуряват бързо придвижване. Топмоторизацията е 3.0i 24V.

Senator-ът на Irmscher и издръжливостта

Тунинг-специалистите от Irmscher осигуряват още по-голямо въодушевление от модела. Opel Senator B на култовите тунинг-специалисти е с работен обем от 4 литра и разполага с внушителните 272 к.с. Мощността и спокойната работа го доближават до V8 агрегат. няма по-идеален начин за изминаване на етапите с висока скорост от Opel. За съжаление моделът не е само въодушевяващ: когато години по-късно тестващите редактори на AUTO BILD разгледаха под лупа един употребяван Opel Senator B, те се натъкнаха при 24-клапановия мотор на пукнатини в гарнитурата на цилиндровата глава. При 2,6-литровите двигатели има проблеми с разпределителния вал. Като цяло слабостите на Senator B са теч на моторно масло, дефектни водни помпи и износени спирачни дискове. Освен това изработката също не е от най-добрите.

Още по темата