Opel Rekord C Caravan: 10-милионният Opel

2608
2021

Преди 50 години, на 6 септември 1971 година, от поточната линия на завода в Рюселсхайм слиза 10-милионният автомобил с марката Opel, произведен там след старта на производството през 1898 година.

Марката с мълния на емблемата отбелязва случая, като дарява „10-милионния Opel“ Opel Rekord C Caravan на ръководството на  всяка от германските федерални провинции, в които Opel има производствени мощности – Хесен (Рюселсхайм), Северен Рейн-Вестфалия (Бохум) и Рейнланд-Пфалц (Кайзерслаутерн).

Opel достига до милионния си автомобил през 1940 г. – 490 месеца след началото на автомобилното производство. За достигането на втория милион обаче са необходими само 190 месеца.

От този момент нататък, интервалите между милионите стават все по-кратки. За осмия са необходими 17 месеца, за деветия – 16, а за десетия – само 15.

Непрекъснатото съкращаване на интервалите е доказателство не само за нарастващата потребност и желание за индивидуална мобилност, а е и ясен знак за напредъка в областта на производствените технологии.

От Земята до Луната – редицата от 10 милиона автомобила Opel е с астрономически мащаби

„Ако изпратите всички тези автомобили на Opel в Космоса и ги подредите в редица с разстояние 30 метра между тях, първият ще достигне Луната в момента, в който последният слезе от конвейера в завода“, се посочва в пресинформацията на Opel от онова време. „Така пътуването до Луната ще изглежда като оживен германски аутобан“, добавят от пресотдела.

Технологично иновативният Opel Rekord C – третото поколение на моделната гама Rekord, отбелязва своя пазарен дебют през 1966 година. Това е първият лек автомобил на Opel с окачване с винтови пружини на задния мост, който демонстрира и редица други технологични нововъведения в своя клас като дискове на предните спирачки и спирачния сервоусилвател.

За задвижване се използват четири- и шестцилиндрови двигатели с газоразпределителна схема с разпределителен вал в главата – CIH (camshaft-in-head). Rekord C се отличава и със своя характерен дизайн с извита като профила на бутилка Coca-Cola линия на каросерията пред задните колони на покрива. В допълнение към комби версията Caravan и седана, през пролетта на 1967 година Opel допълва гамата на модела и с динамично спортно купе. Най-мощното спортно изпълнение в продуктовата палитра е 1,9-литровият „Sprint“ с максимална мощност от 106 к.с.

Rekord C осигурява и технологичната основа за модела Commodore – новост в гамата на Opel, който повдига още по-високо летвата в класа на спортните седани. Дебютиралият през 1967 година и предлаган като ночбек-седан с две и четири врати и като спортно купе с две врати Commodore A запълва празнината и прави своеобразен мост между Rekord и флагманите в гамата Opel Kapitän и Admiral.

До момента на прекратяване на производството през месец декември 1971 година, от конвейерите на Opel слизат общо 1 253 161 автомобила от модела Rekord C. Той поставя и нов рекорд по продажби като първия модел на марката Opel в средния клас, надхвърлил границата от един милион нови регистрации.

На официалното събитие в Рюселсхайм на 6 септември 1971 година Opel отпрява призив към всеки от ръководителите на провинциите да дари своя „10-милионен Opel“ на някоя от местните благотворителни организации. Така държавният секретар на Северен Рейн Вестфалия Хайнц Трушковски предоставя своя Rekord на благотворителната работническа организация „Arbeiter Wohlfahrt“, а министър-председателят на провинция Хесен Алберт Освалд дарява своя Caravan на местното поделение на германския Червен кръст. Така постъпва и министър-председателят на провинция Рейнланд-Пфалц, който по онова време е бъдещият германски канцлер в периода  от 1982 до 1998 година  Хелмут Кол – политикът, който ще остане в историята като „канцлер на обединението на Германия“.

Още по темата


ƒ