Opel Rekord 1977 : година с лоши рекорди

През нея в Германия жертва на терор и омраза стават няколко високопоставени държавни служители. Opel обаче издържа на ударите на времето с аеродинамичен Rekord. Новият модел Typ E е изключително разумен.

3112
2016

Четири години инженерите в Рюселсхайм не правиха нищо друго, освен да разработват кола, която да отговаря на съвременния им дух и технически умения. Когато накрая я представиха на Автомобилното изложение във Франкфурт през 1977 г., германия вече не е същата държава: децата на Карл Маркс  и Coca-Co­la са я променили радикално. С насилие и терор. С хашиш и хероин. С пънк и секс. Така Re­kord-ът на Opel се превръща в рекорд от фатални събития в най-сивата есен от следвоенната история на Германия.

Наследникът на някога „италианския”, но сега еснафски Rekord D на пръв поглед е съвсем обикновен. И не те кара да се влюбиш веднага в него.

Последствието от разработки, които са по-силни от желанията на хората. Неоспорими факти, които кънтят в ушите на автомобилните босове: изисквания за безопасност от политиците, промяна на навиците за разход заради недостиг на енергия, пробив на алтернативните горива и искане за намаляване на разхода на бензин, които искат от нас да променим мисленето си.

„Времето на стайлинг-шегите е отминало“, категорично заявява по този повод Хенри Хага (46), шеф на екипа от Рюселсхайм за Rekord. Най-накрая разумът побеждава красотата. Триумфът на пестеливците пред креативността и фантазията.

Родил се е автомобил, който е създаден на компютър, произведен в аеродинамичен канал и подхранен с cW-стойности. Въздухът, неговото съпротивление и завихрянето са станали елементи от автомобилостроенето – Re­kord E е рожба на разумен брак.

Иначе разумът остава някъде встрани. Терористи от „Фракция Червена Армия” убиват Юрген Понто, шеф на Дойче Банк. Техни арабски колеги отвличат самолет на Lufthansa и застрелват пилота. Тъй като канцлерът Хелмут Шмидт отстоява твърдо позицията на Германия, трима от терористите се самоубиват при освобождаването на заложниците в Могадишу.

Кой се интересува от окачването McPherson за предните колела на Rekord E или за подобрението на задната ос на фона на такива трагедии?

Въпреки това: мнозина избират Rekord, и по този начин се изкачват в по-висок клас на мощността. Едно ново усещане за Opel, които с Manta показаха как се затварят устите на невярващите.

Атаката на дъщерната фирма на GM до по-взискателните слоеве клиенти е отлично планирана и разгърната на широк фронт: почти едновременно с Rekord E на пазара се появяват и Monza, и Senator. Адмиралите и дипломатите са пенсионирани.

Заменени са от по-модерни, по-икономични и по-аеродинамични модели. Пред всички изпъква Rekord E със заобления си капак, ниския покрив и аеродинамичната задница – получила окончателната си шлифовка в дизайнерската фирма Pininfa­rina. По този начин въздушното съпротивление на автомобила е намалено с десет процента.

Същите действия биха помогнали и на любимия на всички Елвис. Голямата рокендрол звезда е станала зависима от храната и малките, кръгли хапчета и е напълняла ужасно много. На 16-ти август изоставеният и самотен 42-годишен Елвис Пресли е намерен мъртъв в банята си – след 100 милиона долара, 500 милиона продадени албума и 33 филма.

Кралят е мъртъв. Какво обаче означава това? Възможно ли е, даден човек да е мъртъв, след като постоянно е сред нас? Мария Калас, примадоната на века, също умира рано – самотна, изоставена, съсипана.  Моделът на Opel Rekord E не е сред незабравимите звезди. Просто шумът на 4-цилиндровия му мотор е прекалено натрапчив, прекалено бавни са 14-те секунди, които са му необходими за достигане на скорост 100 км, както и прекалено средностатистическо е максималното темпо от 170 км/ч.  В тази бурна година солистите не се търсят – тон дават музикантите на заден план, тъй  като получават и харчат по-малко.  Просторната и удобна лимузина със 100 к.с. харчи 12 л/100 км, а от Opel все пак предлагат електрически стъклоповдигачи, шибедах, сервоуправление, централно заключване и климатична инсталация.

Ех, да можеше с натискане на бутон да се регулира и климата в Германия! Над 1 милион безработни, терористични атаки, протести срещу атомната енергия.

И тогава срещу трансферна сума от седем милиона Франц Бекенбауер преминава в американския отбор Ню Йорк Космос. Ползата е , че на стари години Кайзерът научава малко английски, а  Opel разбира, че никога не е късно да промениш имиджа си. Зрелостният изпит е издържан успешно. Въпреки, че аеродинамичният Rekord не е толкова красив, колкото младата Настася Кински, той все пак изглежда прилично: нисък и без заоблени части.

Opel Rekord E 2.0 S

4-цил. мотор • работен обем 1979 cм3 • мощност 74 кВт. (100 к.с.) при 5200/мин. • макс. въртящ момент 165 Нм при 3600/мин. • 4-степ. трансмисия • задно задвижване • собствено тегло 1150 кг • Д/Ш/В 4593/1726/1420 мм • междуосие 2668 мм • максимална скорост 170 км/ч • 0–100 км/ч за 13,5 сек. • разход на гориво 12,5 л/100 км • цена като нов 1977 г.: 15 475 германски марки

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин