Opel Manta: cмелостта за промяна

2404
2017

Новото десетиление: нови модели, нови политици, нови междудържавни отношения и една нова кола от Opel. Без майтап, такава досега не е имало. На места нежна и мека, на места – корава и мъжкарска.  

Климатът се променя, ледът се топи. Ние сме в 1970 година. Повече демокрация, по-близки отношения със съседни държави и постепенно повишаване на стандарта и потреблението на хората. Настъпва ерата на блажените 70-те години.

Германия продължава да расте и да се развива и един от примерите за това е Opel. Няколко месеца са необходими на рюселсхаймци, за да измътят едно интересно яйце. Това яйце е бърз изстрел, чието име и форма са като на  риба. Всички са впечатлени, особено тези, които биха желали да имат Ford Capri, само че да си го купят от Opel.

Рюселсхайм отвръща на удара. След престоя в ъгъла на ринга те отново са в нападение. Подобно на Мохамед Али, който се появява след тригодишно отсъствие на ринга, Manta предявява претенции за честен бой с европейския шампион Сapri. Борбата е за титлата за най-добро спортно купе и тя бързо намира своите съмишленици.

Купета като Manta са спортни по свой си специален начин: eлегантна каросерия, здрава и евтина за поддръжка техника от масови модели и лесно запомнящо се име, което звучи приятно за ухото.

Германия през това време започва едно ново десетилетие. Икономиката расте, пазарът на труда е почти празен и в страната са навлезнали към два милиона гастарбайтери. Леко покачилата се до 3,8 процента инфлация на този фон не плаши никого. Трудоспособното население изкарва средно по 6,50 марки на час, говеждото месо струва десет марки за килограм, а яйцето двадесет пфенига. Социал-либералната коалиция обявява старта на най-големите държавни реформи, а уважаваният и харесван канцлер на страната за пръв път се среща с настоящия президент на ГДР.

Всеки четвърти гражданин на страната разполага със собствен автомобил. Около 17 милиона превозни средства се движат по пътищата с обща дължина 160 000 километра. Тясно им е, задръстванията, шумотевицата и опасностите стават неприятно ежедневие. През тази година в катастрофи загиват 19 193 души: повече от всякога досега. Освен високите скорости причината все по-често е употребеният алкохол зад волана. Бон обявява национална кампания под наслов „ Със всички сили и без промили”, но само силите и желанието не са достатъчни. Поради това са наложени нови ограничения и допустимият в кръвта на водача алкохол е смъкнат от 1,3 промила на 0,8.

Подглавниците като елемент на допълнителна сигурност все още не са серийно оборудване. По-важен е дизайнът на задницата с четири кръгли стопа, арматурно табло със семпли изчистени кръгли уреди и спортно оформени седалки.

Шефът на дизайна на Opel Чък Джордан взима решения в летящ галоп. Ползвайки базата на успешния модел от среден клас Ascona, той създава Manta. Една свежа кола, която привържениците на Opel чакат отдавна.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин