Opel Kadett GT/E: класика на деня

0601
2020

Opel Kadett C GT/E се появява с рали-гени, като това е последният Kadett със задно задвижване. Противникът на Golf GTI е нашата класика на деня!

Opel Kadett C GT/E е считан по онова време за любимец сред тунинг-специалистите, но това не е задължително негово предимство. „Истинските GT/E са били съсипвани на ралита и от имплантиране на  мотори на Omega.

Базов автомобил на T-Car-моделите на GM

Компактният Kadett C е през 70-те години автомобил-база на така наречените T-Car-модели, с които GM си съперничи в „Projekt 1865“ с легендарните T-модели на конкурента Ford. През 1973 г. от конвейера слизат първите международни деривати – в Англия като Vauxhall Chevette, в Австралия като Holden, в Япония като Isuzu Gemini, в Щатите като Pontiac и до 1994 г. като Chevrolet Chevette в Бразилия. Развиващият максимална скорост от 190 км/ч GT/E е най-горещият Kadett по онова време, сериозно оборудван иважен за имиджа на марката.

Рьорл е сред участвалите с GT/E на ралита

Най-спортният базов модел на Opel извоюва култовия си статус най-вече чрез показания характер с автомобилните състезания. Легендата Валтер Рьорл управлява от 1975 г. Opel Kadett GT/E, като на рали Монте Карло за три години веднъж финишира четвърти, а два пъти не успява да завърши. Първата серия на версията за нормални пътища на Coupé-Kadett GT/E в цветовата комбинация жълто-черно е задвижвана от 1,9-литровия редови 4-цилиндров мотор от Manta с техника на впръскване Bosch L-Jetronic и 105 к.с. Освен това оборудването включваше малък заден спойлер, спортен волан, спортни седалки и 5-степенна състезателна трансмисия. Без аудиосистема, шумоизолация. Колкото се може по-малко в автомобила и по-голям двигател – както безгранична радост от шофирането.

Последният Kadett със задно задвижване

И две задвижвани колела с цял мост на задната ос. При втората, жълто-бяла серия с 2-литров агрегат и 115 к.с. през 1977 г. няма промяна – което е причината за края на GT/E след само четири години. Макар, че с максималната си скорост от 190 км/ч последният Kadett със задно задвижване има малко по-висока максимална скорост от големия си конкурент VW Golf GTI (185 км/ч), но без модерното предно задвижване и напречно разположение двигател и без друго няма шансове. Скромен баланс: над 1,7 милиона продадени екземпляра на Kadett C срещу само 8660 бройки Kadett C GT/E с черно-жълта бойна окраска и 2234 автомобила GT/E от бяло-жълтата серия 1000 (първоначално лимитирана хомологационна серия) в периода 1977-79 г.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин