OPEL KADETT: МОТОТО НА УСПЕХА: ВЪЗДЪРЖАНИЕ

Икономическото чудо е в разгара си, а неговият баща – министърът – ускорява чрез спиране. Девизът на Ерхард е въздържание. Opel се придържа към него със своя невероятно икономичен Kadett.


24
дек.
2016

Всичко е изчистено, семпло и подредено. Всичко се сгъва, функционира, пасва. До 50 км/ч скоростомерът е оцветен в зелено, до 100 км/ч в оранжево, а над тях в червено. Намираме се в 1962 г., със своя Ka­dett A Opel свири сбор за атака срещу VW. Конкурентът, тежащ само 670 кг, изглежда като умален Kapitän, и затова справедливо носи името  Kadett и заслужава суперлативи: само заради този малчуган в Бохум е построена чистонова фабрика на стойност 1 милиарда германски марки. Върху площта на три някогашни мини много безработни намират постоянни работни места. Автомобилът получава правото да бъде равносилен, че и дори по-добър конкурент на непобедимата „костенурка”. В модерния завод всяка минута се произвежда по един Kadett, а всеки ден от конвейера слизат 1000 екземпляра. В Германия по същото време започва и производството на противозачатъчни хапчета – напредъкът не може да бъде спрян. Именно това превръща Kadett в бестселър – малката кола не е спираща дъха, невероятна и гениална. Но тя е надеждна, рационална, пестелива, непретенциозна, прилична, просторна и удобна – разумен автомобил за хора, с които аз като 16-годишен ученик, нямах нищо общо. За мен светът бе цветен, нов и пълен с приключения, както и без никакви критерии от рода на: Колко струва сервизната инспекция на 10 000 км на Kadett? (29 марки) Колко харчи при скорост 100 км/ч? (6,2 литра) Колко струва един тас? (6 марки) Колко масльонки има? (нито една) Аз обичам експериментите и не би седнал зад волана. При това, въпреки, че Opel направи невъзможното с  Kadett: малкият автомобил остави еснафския имидж на марката в миналото. Opel успя да обедини всички: тестващите, които хвалят малката кола, както и широката маса на онези, на които им е писнало от тясната и тромава „костенурка”. Тези разумни хора с усет към рационални автомобили са готови да платят сумата от 5075 германския марки – с 875 марки повече от един VW 1200, срещу която се сдобиват с редица предимства: бързи 40 к.с., прецизно управление със зъбна рейка, действащо отопление, за първи път при Opel и опорни точки за предпазни колани, както и наистина голям багажник…

За мен това са второстепенни автомобилни добродетели – не толкова важни, колкото чара на автомобила, който според мен Kadett не притежава. Само, че кой съм аз, за да правя категорични изводи?

Със завъртане на ключа на запалването „шивачната машинка“ се събужда – така почитателите на Opel наричат пъргавия 4-цилиндров мотор с къс ход на буталото с обем 1000 см3 и 40 к.с. при 5000 об./мин. Мощен, еластичен, направо експлозивен – разбира се за разбиранията по онова време. Максималната скорост от 120 км/ч също е в реда на нещата.

Почти всичко в Opel Kadett е наред – хромираните стъклочистачки, уредбата за почистване на стъклото, системата с един ключ, големият индикатор на резервоара, както и дългият скоростен лост от средния тунел.

Дали обаче Мерилин Монро, чиято смърт шокира света, би се качила в този автомобил? Дали Джон, Пол, Джордж и Ринго биха пожелали да стигнат до Star Club в Хамбург с тази малка кола?

При скорост 80 км/ч воланът започва да вибрира. Намираме се в оранжевата зона, а аз съм доста притеснен, тъй като спирачките на Kadett – единственият му технически недостатък – не реагират особено добре.

През същата година Adam Opel AG – от 1928 г. притежание на General Motors – навършва сто години. Няма по-хубав подарък за рождения ден от Kadett. Лекият автомобил чупи всички рекорди: лимузината е продадена 522 869 пъти, а 126 616 купувача избират комби-версията Caravan 1000, преди моделът да бъде заменен през 1965 г. от Kadett B.

През 1962 г. влаковете губят първото си място като транспортно средно, а броят на автомобилите в Германия е вече 6 милиона. По същия начин и Еди Фишер е сменен като съпруг на Елизабет Тейлър след появата на Ричард Бъртън. Тази връзка също няма да продължи разумно, но какво всъщност означава разум?

Разумни например са синтетичните ризи, каквито носи всеки втори мъж в Германия, тъй като се гладят лесно. Разумен е и Kadett, върху чиято облегалка през лятото найлонът и платът образуваха доста лепкава повърхност.

Разумен ход се оказва и наемането на работа на все повече чуждестранни работници, тъй като квотата на безработица е 0,7 процента. Разумен се оказва и Никита Хрушчов, който първоначално разполага ракети в Куба, но после ги маха.

Да, 1962 година е годината на разума, а Kadett е най-разумният автомобил на своето време. Липсва единствено въодушевлението за необикновеното. Автомобилът бе всичко друго, но не и делови, покривът му не беше нисък, също и разходът. Колата не беше лесна за поддръжка и боравене. Но без съмнение беше впечатляваща.

 

OPEL KADETT A

4-цил. мотор • работен обем 993 cм3 • мощност 29 кВт. (40 к.с.) при 5000/мин. • макс. въртящ момент 71 Нм при 2200/мин. • задно задвижване • 4-степенна трансмисия • барабанни спирачки • Д/Ш/В 3923/1470/1410 мм • собствено тегло 690 кг • максимална скорост 120 км/ч • 0–100 км/ч за 28 сек. • разход 8 л/100 км • Цена като нов 1962 г.: 5075 германски марки

https://www.autogaleria.hu –

Още по темата

Card image cap
Най-страхотните олдтаймери от аукциона в Париж: Porsche 904 GTS

24
февр.
2018

Във френската столица на 9-ти февруари бе проведен търг - Artcurial продаде редица класически автомобили по време на изложението Rétromobile 2018

Card image cap
VW Golf I Cabrio: неостаряващата кошничка за ягоди

28
ное.
2016

VW Golf е само за скучните? В много случаи това е вярно – но не и когато става въпрос за Cabrio от първото поколение на модела

Card image cap
Lloyd LS 300 Kombi: дървени работи

4
ян.
2018

Не бива да му се смеем. Lloyd LS 300 беше икона през 50-те години: обикновен автомобил за хора с ниски доходи. Карл-Август Мор не е спирал да човърка и майстори по своя Lloyd.

Card image cap
S-клас W126 на 52 000 км e капсула на времето в български гараж

31
май
2017

Ценител на олд- и йънгтаймерите пази като бижу най-автентичната W126-ца у нас – и не е изминал и километър с нея

Card image cap

В последния брой:

Архив >

usedTag: