Opel Grandland X – забележителният дизайн отличава новия SUV модел сред съперниците му

Издръжлив, но динамичен – новият Opel Grandland X демонстрира динамични линии и ярки пропорции


30
авг.
2017

Новият Grandland X е ключов играч в продуктовата офанзива „7 през 17” на Opel, в рамките на която марката ще представи на пазара не по-малко от седем автомобила през настоящата година. SUV моделът на германския производител съответства перфектно на съвременния активен стил на живот със своя неустоим off road чар, висока позиция на седалките, отлична видимост във всички посоки, лесен достъп до местата в купето при качване и слизане и много място за багаж. Стилистиката на модела съчетава интелигентно издръжливост и елегантност, а концепцията на интериорния дизайн предлага изобилие от комфорт и високо ниво на практичност. Новият Grandland X е сериозен нов претендент в горещо оспорвания сегмент от пазара на компактни SUV модели и дизайнерите на Opel са дарили своето ново произведение с изключително присъствие, превръщайки го в абсолютно забележително явление на фона на неговите пазарни конкуренти.

“Нашата задача при Grandland X бе създаването на издръжлив и едновременно с това динамичен по дух дизайн с оптимално взаимодействие между хармоничните, пластични повърхности и изключително отчетливите линии на ръбовете, както и добър баланс между стил и функционалност”, споделя вицепрезидентът и главен дизайнер на марката Марк Адамс. “Стремежът ни бе насочен също към създаване на елегантно усещане за престиж и висока класа с грижливо изпълнение на повърхностите и връзките между отделните елементи, както и с последователно използване на висококачествени материали във всичко.”

SUV-предизвикателството на Opel: Елегантните колони в задната част, „плаващия” покрив и изискано оформените задни LED светлини придават на новия Grandland X динамично, спортно излъчване.

С цел постигане на спортно излъчване например, дизайнерите са оформили „крилцата” в изправената радиаторна решетка на модела така, че да „изтичат” от емблемата на Opel към характерната за марката светлинна графика на „двойното крило” в тесните предни LED светлини, придавайки на Grandland X подчертано широка осанка. Мощният характер се акцентира и от пластичните форми на предния кпак с неговия характерен централен ръб и големите колела с диаметър до 19 цола.

“Елегантните колони в задната част, „плаващия” покрив и изискано оформените задни LED светлини, разположени в изчистената, вдлъбната повърхност на задния капак, придават на новия Grandland X динамичното, спортно излъчване, което е изключително важно в SUV сегмента от пазара.”

Друг основен белег на SUV моделите – издръжливостта, е отразен в долната част на каросерията, където са разположени здравите защитни панели на предницата, около мускулестите арки на калниците, страничните части и задницата. Прецизно изпълнените хромирани акценти в броните засилват впечатлението за широчина и едновременно с това допринасят за усещането за висока класа.

Здрав, но динамичен: Дизайнът на новия Opel Grandland X представлява добър баланс между стил и функционалност.

В страничния силует дизайнерите са създали изключително балансирана, динамична и функционална линия. Новият Grandland X се отличава с бързо снижаваща се назад линия на покрива с характерния за марката Opel „пробив” в динамично наклонените задни странични колони и мощна, ясно очертана пластична линия, преминаваща по цялото странично протежение на каросерията. Уникалната интерпретация на емблематичното „острие” на Opel в долната част на вратите допринася допълнително за очертаването на динамичния профил, повдигайки визуално горната част на каросерията. Релсите за багажник на покрива акцентират още по-добре типичния SUV характер на новия модел.

“Вътрешното пространство на Grandland X отразява привлекателна хармония на стил и функционалност”, подчертава Адамс. “Достъпът до него е максимално улеснен дори за високи водачи и пътници, а отличната видимост, осигурена от високото разположение на седалките е типична за един истински SUV. Водачът и неговият спътник отпред могат да се насладят и на изключителните удобства на допълнително предлаганите ергономични седалки с AGR сертификат.” Ясното оформление на инфоразвлекателната система и сведеното до минимум количество бутони и превключватели са типични за марката Opel. “Екранът на инфоразвлекателната система е разположен високо на арматурното табло за осигуряване на оптимална видимост, а заобикалящите го декоративни елементи осигуряват надеждна опора на пръстите и удобство при работа”, пояснява Адамс.

Под екрана, на централната конзола на арматурното табло, са разположени приборите за управление на инфоразвлекателната система, отоплението, вентилацията и климатичната инсталация, както и на ходовата част като системата за контрол на сцеплението например, подредени логично в три отделни зони. Високото равнище на функционалност продължава да личи и в централната конзола между предните седалки, която осигурява много място за поставки за напитки и съхранение на дребни предмети, докато в дълбокото отделение за вещи под практичния подлакътник е разположен и допълнително предлагания панел за безжично зареждане на смартфони.

“Като цяло, ние създадохме за Grandland X едно изключително стилно и ергономично арматурно табло, като повърхностите в горната част на таблото, централната конзола и допълващите декоративни елементи са изпълнени без изключение от висококачествени материали, създаващи богато усещане за висока класа”, споделя със задоволство Адамс.

След световната премиера на тазгодишното Международно автомобилно изложение IAA във Франкфурт (14-24 септември), новият Opel Grandland X ще дебютира в един бурно развиващ се сегмент от пазара – в десетгодишния период между 2007 и 2017 година, SUV и сrossover моделите ще отбележат ръст в пазарния дял от седем на 20 процента от всички новозакупени автомобили в Европа. Марк Адамс отбелязва: “Ние сме уверени, че издръжливият и практичен, но в същото време динамичен и елегантен Opel Grandland X ще попадне точно в целта сред нашите клиенти и ще допринесе за трайния растеж в компактния SUV/CUV сегмент от пазара.”

 

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин