Opel Experimental, който може да вижда в тъмното (ВИДЕО)

2902
2024

Визионерският Opel Experimental, който изпълнителният директор Флориан Хютл представи пред публика за първи път на миналогодишното изложение IAA Mobility в Мюнхен, дава поглед към бъдещето на марката. Това може да се характеризира в три основни точки:

• Greenovation: Opel Experimental е напълно електрически.

• Детокс: С дързък и изчистен от излишни детайли дизайн.

• Модерен германски: Впечатлява със своите пропорции, интелигентна аеродинамика, високоефективно използване на пространството и най-съвременна технология за осветление, включително за първи път представя осветеното лого на Opel Blitz.

Opel Experimental изразява тази енергия във видеото „Рисуване със светлина“, което отвежда зрителите по време на нощен експеримент, в който показва бъдещи технологии на светлините. Моделът демонстрира как бъдещата иновативна технология за осветление ще бъде способна на много повече от осветяване на пътя и околното пространство. Тя ще спомогне да се увеличат безопасността и комфортът, като същевременно ще предизвика и емоции.

IntelliLux LED®: Достъпността на технологиите до широка аудитория има дълга традиция в Opel

Предоставянето на новаторски технологии на клиентите е дългогодишна традиция на Opel. Това се демонстрира от непрекъснатото развитие на системите за светлини IntelliLux LED® Matrix и Pixel Light, които Opel предлага в много от модели си, от Corsa до Astra, Mokka и Grandland до новия Combo. Благодарение на адаптивните IntelliLux LED® фарове, водачите на Opel винаги имат оптимална видимост в тъмното без да заслепяват другите участници в движението.

„Развитието прави голяма крачка тук“, заявява Филип Рьокл, ръководител на екипа Global Lead Complex Lighting в Stellantis. „Преди няколко години успяхме да скрием отделни „блокове светлина“, като по този начин не се заслепяват другите участници в движението по пътищата. Днес тази технология е прецизирана и усъвършенствана.“ Това става възможно благодарение на базирани на micro-LED HD пикселни системи, които имат още по-висока разделителна способност от преди и също така предлагат най-високо ниво на енергийна ефективност. „Освен това в бъдеще ще трябва да мислим за светлината в дигитален вид. Днешните стандартни модули за управление на осветлението вече не са достатъчни предвид големия брой пиксели. Работим върху архитектури на превозни средства, които позволяват графично представяне на светлината“, добавя Рьокл.

Електрохромни материали и AI: Осветлението е нещо повече от „просто“ фарове

Революционният Opel Experimental, символ на „германската енергия“, показва как може да изглежда бъдещето – както отвътре, така и отвън. В интериора електрохромните материали потапят пътниците в атмосферна на нежна светлина и по този начин създават приятно усещане. Реактивните материали имат и практически свойства. Например, ако превозно средство, колоездач или пешеходец е в мъртвата зона на Opel Experimental, цветно предупреждение се появява от вътрешната страна на съответната врата, както и на предния дисплей. Също така образът от външната страна, записан от камери, се проектира върху вътрешната повърхност на вратата. Това създава визуален „ефект на прозрачност“, който води до допълнително увеличаване на видимостта. Новата технология подобрява усещането в купето на автомобила и спомага за безопасността на водача, пътниците и другите участници в движението с атмосферно променяща се светлина. Точно това Opel нарича „Рисуване със светлина“.

Във видеото „Рисуване със светлина“, Opel Experimental показва как бъдещата технология за осветление може да разшири изгледа по напълно необикновен начин. Благодарение на завладяващите цифрови технологии за безопасност, превозни средства като Opel Experimental могат да разпознават пешеходците бързо и по-ясно от всякога. Технологията, базирана на добавена реалност, пулсира като предупредителен сигнал и показва важни съобщения и сигнали за водачите и участниците в движението чрез холограми.

„Искаме да оптимизираме светлината за водача, а също и за камерата, така че с помощта на AI да може да разпознава още по-добре хора и животни“, обяснява Рьокл. Осветлението, камерата и сензорната технология, както и алгоритмите трябва да работят заедно за бъдещо развитие, така че възможностите за предвиждане и следователно за повишаване на безопасността на автомобила да могат да бъдат оптимизирани във всяка ситуация.

Opel Pixel Vizor: светлината като средство за комуникация

Opel вече показа с наградената Manta GSe как светлинните сигнали могат да събудят емоции и да повишат безопасността. Където и да се появи ултрамодерният уникален модел с ретро визия привлича възхитени погледи. Това се дължи и на иновативния Opel Pixel Vizor в предната част на Manta GSe. Моделът комуникира със заобикалящата го среда чрез Pixel Vizor като може да изписва надписи като „Моето сърце е наелектризирано“ или „Аз съм на мисия с нулево електрозахранване“.

Инженерите работят постоянно върху този тип „светлинна комуникация на бъдещето“, за да подобрят безопасността за всички участници в трафика по пътищата.

Иновации и технологии, които може да видите и да ви впечатлят във видеото на Opel „Рисуване със светлина“, са насока как развитието им ще изглежда в близкото бъдеще.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин