Opel Crossland X на старо: леко проблемен висок германо-французин

3110
2022

Някои автомобили изпреварват времето си. При Opel Crossland X това се отнася не само до техниката, но и до автомобилната наследственост. Потомъкът на Meriva стартира през пролетта на 2017 като близнак на Peugeot 2008 и Citroën C3 Aircross. С което се оказа предшественик на състоялата се само няколко месеца по-късно връзка между Opel и френския автомобилен производител PSA.

Концепцията на автомобила: модерна SUV външност и оптимизирани за малки семейства качества на всестранен талант. Това доведе до бърз пазарен успех. При конфигурацията на регистрирания през юли 2018 тестов автомобил не липсват екстри, така че накрая цената стига до немалките 59 500 лв. Освен по-високото ниво на оборудване Innovation, нашият Crossland X блести с екстри като LED фарове, навигация и инфотейнмънт система с 8-инчов монитор. Свалящата се подготовка за теглич и разделената на три части задна облегалка увеличават превозваческата компетентност на модела. За по-елегантната външност се грижат 17-цолови алуминиви двуцветни джанти и тонираните задни стъкла.

Зрял кокпит с прегледна концепция на управление. Качеството е на средно ниво
Максималният въртящ момент и икономичността са в полза на дизеловия агрегат със 120 к.с.
Светлини и сенки: 6-степенната трансмисия е добре степенувана, но превключва малко трудно

Тоест не липсват екстри, но какво е състоянието на автомобила? С оглед на вълнуващия предишен живот с пробег от 138 208 километра нашият тестови автомобил от Autohus в Гихум (до Бремен) изглежда във форма. Нито критикуваното в доклада на TÜV за AUTO BILD окачване, което се оказва проблемно, е износено, нито има луфт в непрецизното управление. Многостепенно регулиращите се AGR седалки все още осигуряват приятен комфорт на седене. При това на борда почти няма скърцане.

Отопляем волан за студените дни. На Crossland X не му личи немалкият пробег

Пробегът си личи единствено по надрасканите повърхности на обикновените пластмаси в интериора. Масивна преграда за кучета ни кара да мислим, че багажникът е използван основно за транспортиране на четириноги домашни любимци. При проверката на подемника не се виждат течове или наченки на корозия, но затова пък износени спирачни дискове и сменена лява полуоска. Като цяло сивият мини-SUV с икономичния топдизелов агрегат със 120 к.с. и Euro 6 е в приличен вид, като прилични са и исканите за него 25 000 лв. Нашият съвет: през юни 2019 г. следва преминаване към норма на вредни емисии Euro 6d, а през есента на 2020 е показана фейслифт версия без X в името. Освен свеж дизайн той носи и променена настройка на окачването, както и по-директно управление.

Няма никакви забележки относно комфорта на AGR седалките
Решетката в багажника е ясен индикатор, че тук е превозвано куче
С вместимост на багажника от 410 до 1255 литра Crossland побира колкото компактен автомобил. По-добра от средната е гъвкавостта

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин