Opel Calibra: нашият любим пациент

0511
2021

Всички са посветени в плана. Родителите, приятелите, децата Лукас (5) и Лена (3). Тамара Гертнер (32) не подозира какво я очаква през този ден. Колата пристига бавно в двора и тя го вижда: нейния Opel Calibra, червен, година на производство 1991. Тамара плаче от радост, от вълнение бузите й се оцветяват в цвета на колата. Някой й поднася букет с цветя. „Ти си полудял“, изкрещява тя и се хвърля на врата на мъжа си. Каква изненада само! Това, което Марко Гертнер (43) е измислил, за да зарадва съпругата си, не се случва всеки ден. По време на нощна акция в мъглата той купува за 3600 лева употребявана Calibra и я докарва с ремарке вкъщи – това е най-новият член на семейството. Когато видите двойката до автомобила, няма начин да не изпитате неподправена радост.

Opel Lady до задницата на Opel: Тамара Гертнер харесва не само красивите форми на своята Calibra, но и практичния заден капак.

Двамата сияят и се радват като тийнейджъри Марко, или по-точно д-р Марко Гертнер, работи като личен лекар по вътрешни болести в Барбинг до Регенсбург. Човек като него би могъл да кара Mercedes CLS или Lexus, или Range Rover. Марко обаче не го прави. „Opel е нашата лична капсула на времето, нашият цвят в сивото автомобилно ежедневие – казва Марко Гертнер. – За жена ми този модел има особено значение. Винаги, когато видеше червена Calibra, тя започваше да плаче – просто трябваше да й купя такава.“

Opel Calibra, произведен в периода от 1990 до 1997 г. общо 238 647 пъти, е базиран на модела Vectra. С коефициент на аеродинамично съпротивление от 0,26 Calibra бе световен шампион по аеродинамика сред серийните автомобили.

Това чувство е познато на всеки. Тъгата, сантименталният спомен за първия собствен автомобил. При младата жена това е половината й живот. Още като 17-годишна Тамара Гертнер получава от тогавашния си приятел, който много харесвал Opel, подарък червена Calibra. Тя си ушива тапицерия на скоростния лост в подходящ цвят и с радост чака да вземе шофьорска книжка. Любовта приключва, а следващият приятел на Тамара е фен на Audi. Още преди 18-годишния й рожден ден той продава Coupé-то и й купува A4 – въпреки че Тамара не е съгласна. Медицинската сестра така и не могла да забрави първата си кола. С новата придобивка тази болка най-после е излекувана. Марко и Тамара Гертнер инвестират в автомобила близо 10 000 лева. При покупката пробегът му е 113 000 километра и е в сравнително добро техническо състояние, но типичната за моделите на Opel по онова време ръжда трябва да бъде отстранена, кухините да бъдат консервирани, а каросерията да бъде отчасти  пребоядисана.

Динамичен: 115 к.с. са достатъчни за 205 км/ч максимално темпо. В ежедневието старият автомобил е по-скоро спокоен

„Освен това направихме на автомобила лек съвременен тунинг – казва Марко. – Отвътре сложихме спортен волан с кожена тапицерия, а отвън семпъл заден спойлер. И разбира се, Тами отново уши кожени тапицерии за скоростния лост и ръчната спирачка.“ Семейният автопарк включва и две BMW-та в отлично състояние: 325i Cabrio (E30) и 735i (E32). Децата обаче харесват много Calibra, защото изглежда динамична и има спойлер. Автомобилът е известен в целия град. Барбинг има 5400 жители и всеки познава всеки. Дали един уважаван лекар трябва да се показва с наследника на Opel Manta?

Воланът и тапицерията на скоростния лост подхождат на цвета на автомобила – такава е модата в началото на 90-те години

„Разбира се, за нас е голямо удоволствие – казват Тамара и Марко. – Особено по време на отпуската, когато пристигнем с нашия Opel Calibra пред някой петзвезден хотел.“ През последните пет години семейство Гертнер са преживели много. Два пъти са сменяли жилището си, родили са им се две деца, открили са лекарския кабинет. И са се сдобили със своята любима Calibra. Тамара стартира двигателя, слага слънчевите си очила и пъха касета в аудиосистемата на Opel: Блонди, Heart Of Glass. Once I had a love and it was a gas; Soon turned out had a heart of glass. Вечерта е мека, а шибедахът е отворен. Червеният Opel потегля от двора на сервиза и се влива в трафика. Изглежда така, сякаш семейство Гертнер са намерили своето щастие.

Бордовият компютър с информация за шофирането

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин