Opel Astra J: чудесна и като употребяван автомобил

С четвъртото поколение на компактния бестселър Opel се завърна при старите добродетели. А сега, когато наследникът вече е на пазара, падат и цените

2512
2015

ОГРОМНА Е. Дължината на Opel Astra J седан е 4,42 метра, а на комбито Sports Tourer – дори 4,70 метра. С което взривява всичките стандарти на компактния клас. През 2009 година производителят не искаше да рискува с нищо и заложи много на новия модел. И може би леко се престара. Astra се получи доста тежка – собствено тегло между 1,4 и 1,7 тона. Което се оказа предизвикателство за турбомоторите, които се затрудняваха с килограмите – и всички те страдат от подчертана слабост при потегляне. Причината за това е турбодупката, която е по-скоро турбократер, както сполучливо го определи един колега при продължителния тест от 100 000 километра. И ставаше дума за дизелов двигател.

В кокпита има прекалено много бутони. И високото качество на изработката не може да компенсира объркването на водача

В кокпита има прекалено много бутони. И високото качество на изработката не може да компенсира объркването на водача

Разумното задвижване е 1,4-литровият бензинов мотор със 140 к.с. Неприятното е, че също като 1,6-литровия агрегат той има склонност към придърпване. Проблем, който обаче лесно се отстранява с ъпдейт на софтуера. Ако той не помогне, причината вероятно е в блокирали клапани на системата за рециркулация на отработени газове. Доброто впечатление от окачването се помрачава от доклада на TÜV, в който има много забележки към детайлите и амортисьорите. Това важи и за спирачките – задните дискове имат склонност да „затягат“. Досадни са и често срещаните течове на масло от задвижването. А това е проблем, който не бива да се случва в днешно време. Когато климатичната инсталация не охлажда, причината е в течовете на хладилен агент от кондензатора.

Кормилното управление и окачването са много информативни. А окачването FlexRide е дори още по-добро

Кормилното управление и окачването са много информативни. А окачването FlexRide е дори още по-добро

От друга страна, Astra няма проблеми с ръждата. Праговете на нашата тестова Astra бяха консервирани перфектно, а и при финалното разглобяване се видя, че Opel са си взели поука от грешките в миналото. Висококачествените материали са комбинирани със съвестна изработка. Седалките предлагат най-висок ергономичен комфорт и дори и след 80 000 километра са стегнати и свежи като нови. В интериора на Astra J има някои конструктивни слабости. Кокпитът е претоварен с малки бутони и е доста непрегледен. Освен това в интериора няма да усетите нищо от внушителните външни размери. Особено на втория ред седалки предлагането на място е малко повече отколкото при Corsa. И въпреки множеството подобрения има още какво да се желае.

МНОГО СОЛИДЕН С ДРЕБНИ НЕДОСТАТЪЦИ

Opel проведе две сервизни акции за малкия си модел. През 2011 година бяха заменени болтовете за закрепване на седалките, а през януари тази година при 60 000 бензинови модела, продадени в Германия, имаше опасност от повреда на охладителната система. През 2012 година моделът бе подложен на фейслифт – който се разпознава по фаровете с черни елементи. Автомобилът от снимките се предлага от Autohaus Burmester в Релинген, до Хамбург. Той е от популярната версия Sport със 140 к.с. – и едва ли дълго ще чака своя купувач.
ИЗВОД

Поздравления, Opel! Astra J е олицетворение на стария рекламен слоган „Opel, надеждният“ и си позволява съвсем малко слабости, защитата срещу корозия е безупречна. А наследникът ще се появи на пазара съвсем скоро. Което допълнително понижава цените.

Кондензаторите протичат и системата за климатизация остава без хладилен агент.

Кондензаторите протичат и системата за климатизация остава без хладилен агент.

При автомобилите, които се карат малко, задните спирачни апарати може да блокират.

При автомобилите, които се карат малко, задните спирачни апарати може да блокират.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин