Opel-ът, страшилище за Porsche-та – за продан на 95 000 км

1501
2020

За времето си Opel Lotus Omega е един от най-бързите седани на света. С 377 к.с. супер Opel-ът ускорява от 0 до 100 км/ч за 4,9 секунди и достига максимална скорост 280 км/ч! Така Lotus Omega се превръща в истинска заплаха за Ferrari, Porsche и компания. 713-ият от общо 988 произведени автомобила в момента се продава в Нюрнберг. Специалното при този екземпляр е, че идва от частната колекция на автокъщата, специализирана в екзотични автомобили.

Автомобилът разполага с цялостна сервизна история – дилърът разполага с документи буквално за целия живот на автомобила, от инспекцията при получаване на чисто новия автомобил до последните сервизни манипулации от наши дни. За да подчертае колко сериозни грижи са полагани за Omega-та, хората от дилърството посочват, че на 80 000 км са сменени и двата катализатора, както и че климатикът е с нов хладилен агент. Оpel-ът е получил още нов съединител, нова ангренажна верига с обтегачи, както и нов акумулатор. Всички сервизни манипулации и проверки са направени в оторизани дилъри на марката и са документирани в сервизната книжка с печати. Списъкът с оборудване е дълъг и в него влизат изцяло кожен салон, спортни седалки, дървени декорации, алкантара, бели мигачи и тъмни задни светлини, климатик, шибедах, касетофон Alpine, спортен кожен волан, сгъваема задна седалка, аларма, имобилайзер, електрически стъклоповдигачи, централно заключване… Пробегът на автомобила е едва 95 500 км.

Лимитираната специална версия е направена във Великобритания от специалистите по спортни автомобили на Lotus. В началото на 90-те години те получават 988 бр. Omega 3000 24V като база за разработката. Работният обем на мощния редови „шестак“ е увеличен до 3,6 л. Две турбини осигуряват на агрегата 377 к.с. при 5200 об/мин. Преди три десетилетия тази стойност е била направо умопомрачаваща за седан от високия среден клас. Още по-впечатляващи са динамичните постижения: по отношение на максималната скорост Lotus Omega „наказва“ дори тогавашни величия като Porsche 911 Carrera 2 и Porsche 911 Turbo.

Но даже 30 години по-късно ултрабързият седан успява да всявява фурор. Някои от собствениците на екзотиката се кълнат, че по събития за йънгтаймери са успявали да побеждават Ferrari-та. Всичко това обаче е само едната страна на монетата. Защото специалният Opel има и слаби страни – съединителят и трансмисията например често страдат заради високата мощност. Моторът трябва да бъде загряван и охлаждан много внимателно – защото в противен случай турбокомпресорите могат да дефектират. Електрическата система също е податлива на повреди. Заради всичко това автомобилът трябва да бъде обгрижван внимателно и наременно. Тези тревоги обаче надали ще спрат заклетите фенове на модела. По-скоро пречка за тях би била цената – защото въпросният Lotus Omega е обявен за продажба срещу 79 000 евро (ок. 158 000 лв.)!

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин