Opel ще бъде напълно електрически в най-близко бъдеще

0703
2022

Opel се трансформира в напълно електрическа марка. До 2028 г. базираният в Рюселсхайм производител на автомобили ще прехвърли цялата си продуктова гама към модели задвижвани изцяло от електричество. Днес Opel вече предлага широка гама от електрифицирани автомобила. В момента клиентите могат да поръчат дванадесет електрически варианта – от малкия Opel Rocks-e до големия транспортер Movano-e. До средата на десетилетието новата интерпретация на легендарния модел Opel Manta ще бъде представен и като акумулаторна електрическа версия. Наследниците на Opel Crossland и Opel Insignia също ще бъдат електрически и екологични, без да отделят вредни емисии в атмосферата.

„Opel следва последователен план по пътя си към електрифициране – и то за рекордно време. По този начин ние даваме своя принос за намаляване на CO2 емисиите. И няма да спрем с модифицирането на нашата продуктова гама: Заедно с нашите партньори, ние ще стартираме производството на собствени високопроизводителни батерии в Кайзерслаутерн още през 2025 г. Освен това в централата ни в Рюселсхайм се изгражда нов кампус щадящ ресурсите“, заяви главният изпълнителен директор на Opel Уве Хохгешурц, обяснявайки стратегията на марката.

Крайната цел на Opel е да предложи електрически превозни средства, които напълно отговарят на изискванията на клиентите: В бъдеще това включва пробег между 500 и 800 километра и най-добрата в класа възможност за бързо зареждане от 32 километра в минута.

Клиентите на Opel могат да избират от широка гама електрически модели. Включително и всички лекотоварни търговски превозни средства на Opel се предлагат и в електрифициран вариант. Opel Combo-eVivaro-e и Movano-e са акумулаторни електрически, докато Vivaro-e HYDROGEN предлага опция с технология на горивни клетки. Що се отнася до леките автомобили, Opel Corsa-e и Mokka-e – носители на заветния Златен волан през 2020 и 2021 г. – отдавна са определени за бестселъри. В Германия делът на акумулаторно-електрическите варианти на тези модели съставлява повече от 25% от всички продажби на автомобили в страната. Новият Opel Grandland и новото поколение Astra се предлагат като plug-in хибриди. Следващата година ще последва изцяло електрическа Astra-e – като вариант с пет врати и Sports Tourer. Предложението за електрически превозни средства без вредни емисии се допълва от мъника Opel Rocks-e, градско електрическо превозно средство за млади хора.

Списък на 12-те електрически модели Opel, които се предлагат през 2022:

Леки моторни превозни средстваПътнически автомобилиЛекотоварни автомобили
Opel Rocks-eOpel Corsa-eOpel Combo-e
 Opel Mokka-eOpel Vivaro-e
 Opel Combo-e LifeOpel Vivaro-e HYDROGEN
 Opel Astra plug-in hybridOpel Movano-e
 Opel Astra Sports Tourer plug-in hybrid 
 Opel Grandland plug-in hybrid 
 Opel Zafira Life-e 

OpelMantа се завръща: Легенда с електрическо задвижване

До средата на десетилетието Opel ще преоткрие и представи легендата Manta като напълно електрически автомобил. Manta, подходяща за времето, в което живеем – екологична, красива и удобна, такава каквато феновете жадуват.

„Новият Opel Manta е изключително емоционален автомобил. С електрическа мощност, която осигурява първокласно ускорение. Нашата Manta ще бъде символ на чисто удоволствие от шофирането. Ще създадем и предложим завладяваща, удивително просторна и впечатляваща кола“, заявява Хохгешурц.

Собствено производство на батерии ще започне през 2025 г.: фабрика в Кайзерслаутерн

Заедно с партньорите Total/Saft, Stellantis и Opel основават „Automotive Cells Company” (ACC). Преди няколко месеца Mercedes-Benz се присъедини към това съвместно предприятие. С това партньорство страните създават играч от световна класа в областта на разработването и производството на високопроизводителни батерии за автомобилната индустрия. Освен това партньорите обявиха, че ще увеличат индустриалния капацитет на ACC в Кайзерслаутерн до 32 GWh. Това ще бъде истинска гига фабрика за модерно производство на акумулаторни клетки, създадена в Кайзерслаутерн, традиционно място за производство на компоненти и двигатели.

Opel: Пионер велектрическата мобилност

Opel изпревари времето си, когато се стигна до момента с пускането на пазара на електрически автомобили, напълно подходящи за ежедневна употреба. Още през 2012 г. международно жури от експерти избра Opel Ampera за „Автомобил на годината в Европа“ (COTY). Както при днешните plug-in хибриди, батерията на Ampera се зарежда външно. Двигателят с вътрешно горене е комбиниран с генератор от 54 kW, който осигурява достатъчно електричество през цялото време на задвижване. Ampera може да измине до 80 километра на електричество.

През 2016 г. марката представи пред света изцяло електрически компактен модел Opel Ampera-e. С едно зареждане на 60 kWh литиево-йонна батерия се покрива разстояние до 520 километра (според NEDC) – в този момент около 30 процента повече от най-близкия конкурент в сегмента. Освен това електрическият автомобил предлага мощност от 150 kW/204 к.с. и ускорение от нула до 50 км/ч само за 3,2 секунди, което е сравнимо със спортен автомобил. В допълнение към своята жизненост, дългият 4,16 метра Ampera‑e впечатлява с комфортно място за до петима пътници.

Opel Ampera и Ampera-e стават особено популярни в Нидерландия и Норвегия, пазари, които подкрепят покупките на електрически автомобили по това време. По-късно с представянето на Opel Corsa-e, Opel направи достъпна електрическата мобилност в цяла Европа

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин