Opel разбули GT Concept – с 3 цилиндъра!

Задно задвижване, почти централно разположен мотор и секвенциална трансмисия – с нетърпение очакваме премиерата на прототипа в Женева

2701
2016

Студията Opel GT Concept ще отбележи своята световна премиера на 86-тото автомобилно изложение в Женева (3-13 март 2016 година). Чистокръвният атлет с разположен зад предния мост двигател и задно задвижване е потомък на Opel GT и студията Monza Concept пренася скулптурната стилистична философия на Opel на следващо ниво. Спортният автомобил е авангарден, но и пуристичен, изоставяйки всичко, което нарушава чистотата на формите. GT Concept няма нито дръжки на вратите, нито външни огледала, нито чистачки на предното стъкло.

GT Concept продължава философията на Experimental GT

 Студията Opel GT Concept ще следва стъпките на известния Opel Experimental GT на изложението в Женева. През 1965-а, една година след създаването на първото по рода си дизайнерско студио на европейски автомобилен производител, Opel представя експресивното купе, оборудвано с надеждната техника на Kadett B във Франкфурт. То обаче не е новаторско, само защото е първата студия представена от европейски производител. GT блести с авангардни решения като скриващи се предни светлини и е израз на изчистени и обточени форми с перфектни пропорции без излишни декоративни елементи. Тази ярка концепция на дизайнера Ерхард Шнел има една ясна цел – да е израз на неповторим стил. Реакциите на публиката са толкова вдъхновяващи, че само след три години серийните Opel GT вече са на разположение на клиентите в продажбените центрове на марката. Останалото е история – една успешна история на една автомобилна икона.

GT Concept отново демонстрира пионерския дух на Opel. Динамична машина с акцент върху шофирането, символизирано с червена линия, която разделя каросерията визуално и оформя пропорциите й. Ярко изразените червени предни гуми, монтирани върху джанти с атрактивен дизайн, напомнящ на ролкови кънки, са реминисценция на мотоциклета на Opel Motoclub 500, който също е авангарден за времето си и с гордост носи двете си червени гуми през 1928 г. GT Concept обаче няма много други връзки с миналото. Такива са дългото торпедо, отсъствието на капак на багажника, двата изпускателни накрайника в средата. Самото име също е директна отправка към оригиналния GT. Освен тези детайли Opel GT Concept е напълно независимо творение без никакви знаци за търсене на ретро дизайн.

cq5dam.web.1280.1280Ключово иновативно решение в GT Concept са големите врати с интегрирани странични прозорци, които са в основата на плавното преминаване на формите от стъкло в метални боядисани повърхности. Както водачът, така и пътникът до него имат достъп до неочаквано просторния интериор с докосване на тъчпад за електрическите врати, интегриран в червената очертаваща линия на покрива. Дори високите водачи разполагат с достатъчно място вътре. Вратите потъват значително в предните арки на калниците, когато биват отворени. Това спестяващо място решение и патентованите закрепващи механизми позволяват постигането на голям ъгъл на отваряне – факт, особено важен при паркиране в тесни пространства. Компактният атлет следователно е оптимизиран специално за градски зони. Две камери, монтирани зад арките на калниците, осигуряват безопасен обзор при шофиране в града. Осигурените от тях изображения се показват на два монитора от лявата и дясната страна на кокпита. изразявайки факта, че дните на външните огледала и слепите зони вече си отиват. Предното стъкло преминава в стъклен панорамен покрив, позволяващ на пътниците да се наслаждават на шофиране подобно на това в targa.

Истински спортен автомобил: разположен зад предния мост 1-литров 3-цилиндров турбодвигател и задно задвижване

С отварянето си, удълженият капак разкрива концепцията на задвижване на GT Concept: както първия Opel GT и американската спортна икона Corvette произвеждана от GM, той има двигател разположен зад предните колела. Центърът на тежестта следователно е нисък и изместен към геометричния център на автомобила – идеален за осигуряване на спортно поведение и отлична динамика в завои. Opel GT Concept има мощен 1-литров, трицилиндров двигател с принудително турбопълнене, базиран на ултрамодерния изцяло алуминиев двигател използван в Adam, Corsa и Astra. Изключително ефективният бензинов мотор има мощност 145 к.с. и максимален въртящ момент 205 Нм в своята спортна версия (данните за разхода на гориво на Opel GT Concept не са налице още). Мощта на тази турбомашина се насочва към задния мост със самоблокиращ диференциал чрез секвенциална шестстепенна трансмисия. По този начин Opel GT Concept разчита на традиционното задвижване на задния мост – ценено от любителите на спортните автомобили. Динамиката на двуместния модел с тегло под 1000 килограма също изразява това. Той ускорява от 0 до 100 км/ч за по-малко от 8 сек и има максимална скорост 215 км/ч.

Друго интересно решение на Opel GT Concept са предните светлини с интегрирани мигачи. Благодарение на ултрамодерната прожекционна технология, те светят триизмерно. Следващото поколение адаптивни изцяло LED светлини очевидно са в перфектно съответствие на тази технология. Матричната технология на Opel IntelliLux LED, която позволява шофиране на дълги светлини без заслепяване, вече направи своя дебют в новата Astra м.г. В Opel GT Concept ще бъде въведена следващата стъпка в развитието на интелигентните светлинни системи. Дизайнът на предните светлини хармонизира с триизмерния дизайн на задните, правещ новия GT изразителен и през нощта.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин