Opel представи новия си SUV-флагман


9
юни
2021

Днес Opel представи новия Grandland – спортно-елегантен с интуитивно управление на функциите и новаторски технологични решения. С изцяло цифровите показания на арматурното табло Pure Panel, новият модел предлага на водача напълно различно изживяване зад волана. В качеството си на флагман в SUV гамата на Opel, новият модел предлага и редица допълнителни технологии и асистиращи системи, които до момента бяха на разположение само на клиентите на  автомобилите от по-високите класове. Особено ярък пример в тази насока е адаптивната система на предните светлини IntelliLux LED® Pixel Light с общо 168 LED елемента. Това високотехнологично решение е заимствано от топмодела Opel Insignia и дебютира във флагмана в SUV гамата на германската марка, демонстрирайки нови, по-високи стандарти в пазарния сегмент на Grandland. Същото може да се каже в пълна степен и за системата Night Vision, която отбелязва своята премиера в модел на Opel. През тъмната част от денонощието системата регистрира и предупреждава водача за наличието на пешеходци и животни на пътното платно на разстояние до 100 метра пред автомобила. Полуадаптивната система за асистенция Highway Integration Assist поддържа Grandland в средата на лентата за движениеи контролира зададената дистанция до превозното средство отпред. Проектираният и произведен в Германия Grandland естествено се отличава и с Opel Vizor – новото лице на марката.

С новия Grandland марката Opel се придържа и към изпълнението на своята стратегия за електрификация. Клиентите на мощните, високоефективни plugin хибридни варианти имат възможност за избор между версии с предно предаване или с електрическа система за задвижване на четирите колела.

Динамиката и спортния дух в поведението на пътя са сред основните характеристики на водещия SUV модел в гамата на Opel от момента на неговата премиера през 2017 година. Сега към характера на Grandland се добавя и ярко отличаващото се ново лице на марката – Opel Vizor. Самоувереното и ясно излъчване на Vizor доминира по впечатляващ начин оформлението на предната част на новия модел и  интегрира хармонично решетката, емблемата с мълнията на Opel и виисокотехнологичната, водеща в класа система на светлините IntelliLux LED® Pixel Light в единен визуален елемент.

Оборудването на флагмана в SUV гамата на Opel вече включва и адаптивната система на светлините IntelliLux LED® Pixel Light. Както при използваната при Opel Insignia система, общо 168 светодиодни елемента (по 84 във всеки от фаровете) се грижат за постоянното и плавно адаптиране на светлинния поток към пътното платно в зависимост  от конкретната ситуация и околните условия без опасност от заслепяване на останалите участници в движението. LED елементите във всеки от забележително тесните, компактни и елегантни като форма фарове са подредени в матрична система от три реда и дават възможност за преминаване на функционалността на светлините на следващото, по-високо равнище:

  • В режим на къси светлини, един дълъг ред пиксели от матрицата се грижи за постоянната адаптация и насочването на светлинния поток в кривата на всеки завой.
  • На границата между осветената зона и тъмнината, друг ред прецизно настроени и динамично адаптиращи се пиксели се грижи за осигуряването на оптималния обхват на светлините.
  • Същинската матрична функция в средния и горния ред пиксели на свой ред осъществява мигновеното (в рамките на хилядни от секундата) и извънредно прецизно изключване на светлинния поток в отделни сектори с цел предотвратяване на заслепяването на водачите на насрещно движещите се автомобили. Останалите зони от пътното платно остават напълно осветени от дългите светлини.

Характерната за всички модели на марката Opel светлинна графика се осигурява от LED елементите на дневните светлини, интегрирани във всеки от фаровете. Със светлините от това ново, високотехнологично поколение, новият Grandland е категоричен лидер в своя пазарен сегмент.

Друга съвременна технология в новия Grandland, която спомага за допълнително повишаване на безопасността на всички участници в движението – особено при шофиране през тъмната част от денонощието и по тъмни извънградски отсечки, е системата Night Vision. Нейната инфрачервена камера регистрира наличието на хора и животни на пътя на разстояние до 100 метра пред Grandland въз основа на разликите между тяхната телесна температура и тази на околната среда. При необходимост системата Night Vision предупреждава водача и показва позицията на пешеходците – например на 12-инчовия екран на блока на контролните прибори Driver Info Centre с изцяло цифрови показания.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин