Opel празнува 125 години производство на автомобили

1601
2024

2024 година е специална за Opel, който ще чества 125-годишния си юбилей от стартирането на автомобилно производство. Събитието ще бъде отбелязано под знака на електромобилността. За първи път в историята на марката всеки модел ще има версия с електрическо задвижване, като специално трябва да се отбележи новия Opel Astra Sports Tourer Electric, един от първите електрически комби автомобили, които се предлагат на пазара.

Opel поставя основата на достъпна, иновативна и ориентирана към бъдещето мобилност преди 125 години. На 21 януари 1899 г. Вилхелм Опел, синът на основателя на компанията Адам Опел, подписва договор с ключаря Фридрих Луцман за закупуване на неговата Motorwagenfabrik (фабрика за автомобили), с което бележи старта на производството на автомобили, носещи марката Opel. Една нова ера, която ще напише история далеч отвъд Рюселсхайм. От успешен производител на шевни машини и велосипеди, точно преди 125 години, Opel се впуска в предизвикателство, непозната за компанията територия.

Оттогава повече от 75 милиона автомобила Opel са произведени в заводите на марката в цяла Европа. Един от настоящите бестселъри е създаден в Рюселсхайм – от идеята за дизайна до производството му: последното поколение на Opel Astra. Марката Opel притежава богато минало, но е с поглед в бъдещето, което се вижда от Astra – иновативният модел от компактния клас, който слиза от поточната линия оборудван с най-модерни технологии и с електрифицирани задвижващи системи.

Главният изпълнителен директор на Opel, Флориан Хютл отбеляза: „Както Opel преди 125 години, сега отново сме в началото на нова ера. Тогава компанията става пионер, правейки първи стъпки в производството на автомобили. Днес Opel поставя основата на електрическата мобилност, като я прави достъпна за всеки и част от ежедневието на хората. Пример за това е новата Astra Sports Tourer Electric. Подобно на първия автомобил Opel, този също идва от завода в Рюселсхайм. Ние се гордеем с това наследство и затова ще отпразнуваме годишнината на марката под мотото „125 години производство на автомобили Opel под знака на електромобилността“.

Късните 1890: От шевни машини и велосипеди до автомобили

Историята на успеха на Opel започва през 1862 г., когато Адам Опел създава първата си шевна машина в Рюселсхайм, като по този начин поставя основата на компанията. Той скоро се превръща в един от най-големите производители на шевни машини в Германия и започва да ги предлага в цяла Европа. Следваща успешна стъпка са велосипедите Opel, които започват да се произвеждат в Рюселсхайм през 1886 г., което прави марката един от първите производители на велосипеди в Германия. През 20-те години на миналия век – успоредно с автомобилния бизнес – Opel става най-големият производител на велосипеди в света, успех, за който са отговорни синовете на вече починалия основател на компанията.

Заводът на Opel през 1898 г.

Имено неговите синове правят фундаменталната промяна в бъдещите планове за развитие на компанията Opel. Поради спад в бизнеса с велосипеди през 1890 г., братята Опел търсят нови възможности и откриват такава в лицето на автомобила. Фриц и Вилхелм Опел посещават първото германсско автомобилно изложение в Берлин през 1897 г. и там се срещат с Фридрих Луцман. Майсторът шлосер произвежда автомобили от 1894 г. и разполага с опита, търсен от братята. Луцман ги кани във фабриката си в Десау, където Фриц и Вилхелм осъзнават потенциала на производството на автомобили, който Луцман им предлага.

В началото се обмисля вариант за сътрудничество, но братята Опел правят атрактивна оферта на Луцман за цялото производство, включително земята, сградата и оборудването на работилниците. На 21 януари 1899 г. Вилхелм Опел и Фридрих Луцман подписват договора за покупна цена от 116.887 марки и фабриката става собственост на Opel.

Петимата братя Opel през 1912 г.

Цялата компания, включително служители и машини е преместена от Десау в централата на Opel в Рюселсхайм. Самият Луцман е назначен за мениджър продажби на Adam Opel MotorfahrzeugFabrik.

С поемането на производството и патентите Opel веднага придобива години опит в производството на моторни превозни средства. Лутцман и избрани служители създават първите автомобили носещи името Opel. Рекламите за новите модели се появяват още през пролетта на 1899 г. и гласят: „Автомобилите на Opel са най-добрите“.

Пионерско постижение от Рюселсхайм: новата Astra Sports Tourer Electric

Докато преди 125 години Opel-Patentmotorwagen System Lutzmann е пионерско постижение и бележи създаването на първият автомобил от Рюселсхайм, днес това е последното поколение на бестселъра Opel Astra, който е проектиран, разработен и произведен там, в сърцето на марката. Динамичните, електрифицирани топ модели Astra GSe и Astra Sports Tourer GSe (разход на гориво според WLTP: 1,3 л/100 км, CO2 емисии 30-29 г/км) слизат от поточната линия на завода в Рюселсхайм, заедно с новата Astra Sports Tourer Electric. Изцяло електрическото комби от компактния клас, едно от първите по рода си, направи световната си премиера на миналогодишното изложение IAA Mobility в Мюнхен, впечатлявайки всички със своя дизайн, комфорт и простор, както и с представянето си. Електрическият мотор осигурява 115 кВ/156 к.с. и мощните 270 нютон метра максимален въртящ момент. И докато много други електрически автомобили са ограничени до максимална скорост от 150 км/ч или 160 км/ч, новата Astra Sports Tourer Electric може да достигне максимална скорост от 170 км/ч. Възможен е пробег до 413 км (WLTP) с едно зареждане на батерията. Предлагат се и най-съвременни технологии, като водещата в класа Intelli-Lux LED Pixel Light система за осветление със 168 LED елемента и асистиращата водачите система Intelli-Drive 2.0 с полуавтоматична смяна на лентата и интелигентна адаптация на скоростта.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин