Opel поставя комбито на диета

До 200 килограма по-малко! При новия компактен модел Opel залага на олекотената конструкция – и отново е на нивото на конкуренцията. Astra не е станала по-дълга, но въпреки това предлага повече място в багажника и интериора. Да не пропускаме и турбобензиновия мотор с 200 к.с.!

2711
2015

ЛЕСНО НАМАЛЯВАНЕ НА ТЕГЛОТО – „плочки“ на корема за 14 дни. Не, не сте попаднали на реклама на фитнес салон или на революционна диета. Но какво мислите за „трика на Тина“? Защото новата шефка на маркетинга на Opel Тина Мюлер скоро ще обяви следното: ние открихме диета, с която теглото намалява с до 200 килограма. Не вярвате? На IAA своята премиера ще отпразнува новата Astra Sports Tourer. Но ние знаем тайната на фината фигура.
Теглото
Дааа. Досега комбито на Astra бе „дебеланкото“ в своя клас. Актуалната Sports Tourer с базовия мотор тежи 1437 килограма – включително водач с тегло 75 кг. След „диетата на Тина“ новият модел ще тежи само 1263 килограма – тоест цели 174 кг по-малко. Така Astra пак е на нивото на германските си конкуренти. Най-достъпният VW Golf Variant тежи 1285 кг, Ford Focus – 1296 кг. Тайната на диетата на Opel: последователно олекотяване на конструкцията с високоякостни стомани, модификации по окачването отпред и отзад.

4,70-метровият модел на Opel: обърнете внимание на страничната линия и разделената визуално задна колона

4,70-метровият модел на Opel: обърнете внимание на страничната линия и разделената визуално задна колона

Мястото
Естествено, става дума за багажника. А в момента положението в този клас изглежда така: Golf 605 до 1620 литра, Astra от 500 до 1550 литра, последен е Focus с 490 до 1516 литра. А в бъдеще? В Astra ще можете да натоварите до 1630 литра  – 10 повече спрямо Golf. И то при непроменени външни размери: дължина 4,70 метра, широчина 1,81 метра, височина 1,50 метра. Но от Opel обещават дори повече: с 26 милиметра увеличено пространство за главата на водача, 28 мм повече място за краката отзад. И още нещо: облегалките на задните седалки се сгъват на три части в съотношение 40:20:40, срещу доплащане капакът на багажника се отваря и затваря автоматично с движение на крака.

Задвижването
Sports Tourer goes GTI. Не, не се шегуваме, Opel наистина предлагат 1,6-литров бензинов двигател с директно впръскване и 200 к.с. А благодарение на въртящия момент от 300 Нм комбито се превръща в много динамичен товарач. Иначе: атмосферен мотор със 100 к.с., всички останали бензинови мотори са с турбокомпресори, единият дори е трицилиндров. Мощността на трите дизелови мотора е от 95 до 136 к.с. И същото като при хечбека: няма да има скоростна кутия с два съединителя.

Opel са подредили интериора: в новия кокпит на Astra вече липсват множеството бутони – най-сетне!

Opel са подредили интериора: в новия кокпит на Astra вече липсват множеството бутони – най-сетне!

Свързаност
Ще кажем само едно: OnStar! Системата осигурява три важни неща: данни за трафика в реално време, техническа диагноза със съобщение до сервиза, Concierge услуга от типа: „Ало, горещият телефон ли е, яде ми се пица, пратете ми адреса на най-близкия ресторант в навигационната система!“ По желание на борда ще разполагате и с матричната светлинна система IntelliLux LED, която позволява шофиране с постоянно включени дълги светлини и не заслепява движещите се насрещно автомобили, като изключва отделни LED елементи, асистент за поддържане на лентата с корекция от кормилното управление, предупреждение при опасност от сблъсък и автоматично спиране при опасност. Infotainment системата IntelliLink ще възпроизвежда музика както от Apple CarPlay, така и от Android Auto.
Питате за цените? Досега комбито беше по-скъпо с около 2000 лева. И това вероятно ще се запази. „Диетата на Тина“ не включва цените.

Извод
Редакторът Андреас Май

Чао, дебеланко! Добре дошъл, атлете! Opel подложи на диета Astra Sports Tourer – и тя успя да свали 200 килограма. Сега вече отново е на нивото на германските си конкуренти, предлага много добра техника на достъпна цена. Браво, Opel!

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин