OPEL отново ще прави GT

Студията ще видим на автосалона в Женева

0510
2015

През последните години имиджът на Opel малко пострада – с наследника на легендарния GT хората от Рюселсхайм отново възнамеряват да го полират.

ВСЪЩНОСТ Е НЕЛЕПО! При Opel се случват много нови неща, но клиентите все още не могат да го проумеят. Откакто Карл-Томас Нойман пое кормилото в Рюселсхайм, пазарният дял непрекъснато расте, а през лятото Opel дори измести BMW от четвъртото място на най-купуваните марки в Германия.

Освен това в Рюселсхайм щедро инвестират в нова техника и нови модели. Имиджът на марката пострада много по време на кризата, затова рекламните кампании сами по себе си не са достатъчни, за да преобърнат мисленето на клиентите. Необходим е автомобил, който да въодушеви масите – при това типично за Opel на ниска цена.

Един момент, нямаше ли такъв модел и преди? Правилно, преди точно 50 Opel представи на международното автомобилно изложение във Франкфурт GT Experimental. Моделът се появи на пазара през 1968 г. и веднага си спечели прозвището „Corvette на малкия човек“. Техниката обаче далеч не е толкова екзотична като при големия брат от Америка – базата е на Kadett, а за задвижването отговаря малък 4-цилиндров мотор. Успехът от миналото на Opel би могъл да бъде повторен в бъдеще.

AUTO BILD научи от надежден източник, че хората от Рюселсхайм работят по ново поколение на легендарния GT. Няма нищо случайно, че от Opel са избрали точно този модел за полиране на своя имидж.

Двигател на проекта е самият шеф, който преди няколко месеца си е купил стария GT и участва в него на рали Хамбург Берлин Класик в края на август. Въодушевлението сред зрителите явно му е показало, че ще бъде на прав път с новия GT. Както и навремето, спортистът е базиран на компактен модел – в бъдеще току-що представената Astra.

Идеята не е кой знае колко лоша – все пак моделът е олекнал с 200 кг в сравнение със своя предшественик и вече е на нивото на конкуренцията. Почти идеалните предпоставки за създаване на изгоден спортен автомобил.

Позната техника и изцяло нов дизайн. Все пак GT трябва да изглежда като GT, както показва опитът с внесения от Щатите роудстър (2007 до 2009 г.). Той тотално се провали при феновете. Затова Opel държи новият GT да няма никаква прилика с новата Astra – естествено без да прекалява с ретродизайна. Дори напротив, предницата прилича на концепцията Monza Concept – с ниско разположената решетка на радиатора и малките фарове.

Футуристично и без тогавашните прибиращи се фарове, но типично за Opel. Страничната линия е ориентирана към класическия GT, с издадените калници и късата, вертикална задница. Предните надвеси на каросерията също са екстремно къси – дори почти несъществуващи. Задницата също е разпознаваема от пръв поглед: GT отново е тук!

Предлаганото място е както навремето – като класически автомобил с 2+2 места новият GT залага повече на дизайна, отколкото на предлаганото място. Това може би също не е лоша идея. Тъй като Astra GTC, който търсеше компромис между предлаганото място и дизайна, не успя да бъде напълно разбран от клиентите. Затова и няма да има наследник. Колкото по-екзотичен за този клас е дизайнът, толкова по-земна е техниката.

Ще се предлагат само 4-цилиндрови мотори, които с мощност до 300 к.с. ще гарантират прилични динамични характеристики. Възможно е Opel да предлага GT и с дизелов мотор. Конкурентите от Волфсбург не се боят да го правят в Scirocco. Най-вълнуващият въпрос: ще се завърне ли наистина GT? Да! През пролетта, на автосалона в Женева, Opel ще покаже студията. Ако публиката в Швейцария го хареса, нещата ще се развият сравнително бързо. Още две години по-късно е възможно новият GT вече може да се движи по пътищата. Цената на народния спортист ще бъде от 50 000 лв. Да се обзаложим ли, че клиентите ще преосмислят отношението си?

Ope_GT_NEU

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин