Opel затваря завода в Айзенах

0810
2021

Opel временно затваря германския си завод в провинция Тюрингия: заради недостига на полупроводници тук по-нататъшното производство се оказва невъзможно. Служителите преминават на съкратено работно време. През следващата година тук се очаква да стартира отново производството на Grandland.

Продължаващата криза с чиповете принуждава германския автомобилен производител Opel да спре временно производството в завода си в Айзенах. От тази седмица производството е спряно и ще бъде подновено през 2022 г. – стига доставките да позволяват.  

Opel произвежда в Айзенах компактния SUV Grandland X. Работниците там ще преминат на съкратен работен ден. Заради продължаващата пандемия от коронавируса и недостига на полупроводници автомнобилната индустрия е изправена през невиждана досега криза. Затова концернът-майка на Opel Stellantis предвижда заради нестабилното положение „преустройство на производствения процес“.

Групата Stellantis бе принудена да затвори през лятото и няколко от заводите си във Франция – отново заради недостига на чипове.   От завода в Айзенах отдавна настояват за стартиране на производството и на друг модел, освен Grandland X, но засега няма изгледи това да се случи. Моделът се произвежда и в бившия завод на Peugeot в френския град Сошо.

Заради кризата с недостига на чипове в Германия се наложи и производители като Volkswagen, Daimler и BMW да спират производството си за дни, седмици и да преминават да съкратено работно време.  

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин