/ Opel възражда Manta… като електрически SUV!

Opel възражда Manta… като електрически SUV!

Opel Manta се завръща! След като през последните години много пъти се разнесоха слухове за възможно „прераждане“ на легендарното спортно купе, вече има официално информация, че Opel Manta се завръща като електрически автомобил. Новият модел няма да има много общо с легендарния си предшественик нито като задвижване, нито като визия – Manta ще мутира в SUV!

В рамките на Stellantis EV Day Opel обяви, че Manta-e ще бъде пусната на пазара в средата на десетилетието. Представеният наскоро концептуален Opel Experimental не е прототип, представящ дизайна на Manta, но все пак разкрива доста елементи от визията й. Очакваме да бъдат запазени обликът на предницата с мотива Opel Vizor, в която се „вливат“ дневните светлини, както и оформлението на фаровете и „радиаторната решетка“, които на практика са обединени в един модул.

Футуристичен дизайн: каква част от него ще бъде запазена за серийната Manta, ще видим тепърва.

Очакваме и двуцветна каросерия като при актуалните модели като Grandland GSe например. Осветената централна чупка вероятно няма да стигне до серийната Manta. От Рюселсхайм все още не разкриват подробности за размерите на модел. Шефът на Opel Уве Хохгешурц обаче обещава, че новата Manta щяла да предлага сензационно пространство.

Още отсега най-големите фенове на „светкавицата“ трябва да бъдат наясно, че Manta-e няма да бъде спортно купе в стила на проучването GSe ElektroMOD. Базирана на новата платформа на Stellantis, Manta се завръща като SUV. В бъдеще тя трябва да конкурира модели като VW ID.5, Ford Mustang Mach-E, Kia EV6, Audi Q4 sportback e-tron и други. Технически новата Manta ще стъпва на платформата STLA на Stellantis, а пробегът й трябва да бъде между 500 и 800 километра (по WLTP).

Opel иска да предлага само електрически автомобили от 2028

И все пак ще трябва да почакаме, преди да видим окончателния дизайн на серийната версия. Най-късно до 2025 г. ще знаем с каква мощност ще разполага електрическата Manta. Opel планира да предлага само електрически автомобили в Европа от 2028 г.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин