Omikron, Playboy, Hustler, LSD, GSM, Crypto: какво е общото между тях?

1506
2022

Първоначалната асоциация, естествено, е свързана с известни имена на: коварен вирус,  емблематични списания за мъже, силен наркотик, мобилен телефон и виртуална валута. Това, което ги свързва обаче, трудно би могло да бъде установено, дори и от специалист по асоциативно-логически анализ… освен ако той не е любител на автомобилната история. Да, колкото и невероятно да звучи, всички тези думи са използвани за названия на автомобилни марки, много преди да добият световна популярност със смисъла който имат днес.

Omikron

Дядото на Омикрон се появява точно преди 100 години. Малко известен факт е, че преди да стане вирус, Омикрон всъщност е автомобилна марка. Първата кола, наречена по този начин, е представена в сп. „Der Motorwagen“ на 10 май 1922 г. Произвежда се в Берлин само три години и не изпъква с никакви интересни технически или стилистични особености, но пък се отличава със зашеметяваща емблема.

Playboy

За разлика от фирмите-еднодневки, които в следвоенния период се опитват да превземат пазара на миниавтомобили в САЩ, компанията Playboy (тоест „богат безделник“) от Бъфало успява да устои на конкуренцията и в периода на своята дейност от 1946 до 1951 г. продава цели 97 автомобила. Само две години след банкрута на фирмата се появява най-емблематичното мъжко списание на всички времена, което носи същото име.

Hustler

През 1978 г. в Уест Бромич, Великобритания, е основана автомобилната компания Hustler, като смисълът на нейното название със сигурност не е аналогичен с този на създаденото четири години по-рано „специализирано“ американско списание. Значенията на думата Hustler са няколко, като в случая с автомобилната марка, това би трябвало да е нещо като „енергичен“. Фирмената гама се състои от превозни средства с общо предназначение, изработвани в малки серии на ръка.

LSD

Психеделичният наркотик LSD е синтезиран за първи път още през 1938 г. Същото съкращение обаче е използвано близо две десетилетия по-рано, когато в малкото британско градче Съдърсфийлд започва производството на непретенциозни триколесни автомобили с марката LSD (1920 – 1924). Те се отличават със сравнително неугледен, дори грозноват външен вид и интересът към тях е минимален. Изработени са само няколко бройки, след което дейността на фирмата е преустановена, а 14 години по-късно емблематичната абревиатура придобива световна известност в една съвсем друга област. 

GSM

Между 1958 и 1962 г. в столицата на ЮАР, Кейптаун, функционира една от първите в страната фирми за производство на спортни автомобили Glass Sports Motor (GSM). В онези години подобно съкращение не е било асоциирано с нищо друго, докато днес това е едно от най-масово разпространените трибуквени съчетания в света. Снимка на един от моделите – горе.

Crypto

Един от феномените на нашето съвремие е свързан с виртуалната, невидима и на практика първата в историята на човечеството „несъществуваща“ обменна единица, известна като Крипто валута. Асоциациите към това название са различни, като се започне от криптиране (тоест „шифроване“) и се стигне до древния първообраз на същата дума, който е крипта („тайно място“). Затова е трудно да се определи и смисълът, вложен в автомобилната марка Crypto, която функционира в Лондон преди повече от 115 години, а днес едва ли някой е чувал за нея, освен запалените автолюбители, които не спират да се ровят из енциклопедиите.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин