Octavia се доближава до Е-клас!

2710
2016

Чешката компания прави фейслифт на хитовия си модел Octavia. Седанът и комбито получават нова предница и модернизирани инфотейнмънт системи

Skoda подлага на фейслифт най-важния си модел: с рестилизацията Octavia получава нова предница със „самоуверено“ излъчване и четири „очи“, с които силно напомня на Mercedes E-клас W212. Отзад впечатление прави новата графика на светлините с LED-елементи. Линиите на каросерията са изправени. В бъдеще колелата ще бъдат по-изнесени навън – и така Octavia ще изглежда по-широка и по-ниска. Чехите ще предложат на клиентите си нови варианти на оборудването, повече асистиращи системи и модернизиран инфотейнмънт. С новия дизайн и по-доброто обзавеждане (което идва от Superb), Skoda иска да се наложи пред конкуренцията.

Интериор: повече място за коленете отзад

Освен по екстериора, промени има и по интериора на Octavia. Skoda обещава 7 см повече място за коленете при фейслифта. Багажникът на седана разполага с обем 590 л, а на комбито – с 610 л. По-качествена пластмаса и нови цветове трябва да направят кокпита по-модерен за следващите години. Инфотейнмънт системата също е обновена.

Оборудване: асистиращи системи като при Superb

Естествено, за обновената Octavia ще има ново оборудване. Фаровете ще разчитат на Full LED технология. За интериора Skoda предлага нови тапицерии и декорации, както и амбиентно осветление в десет цвята. Четири нови инфотейнмънт системи (Swing, Bolero, Amundsen и Columbus) ще бъдат предложени за новата Octavia. Дисплеят в центъра ще бъде с размер до 9,2 инча и ще бъде чувствителен на допир. Гамата от асистиращи системи е обогатена с някои от тези на Superb: след фейслифта ще има асистент за ремарке, който при каране на заден ход ще поема изцяло управлението. Радар отзад ще осигурява данни на системата за следене на мъртвата зона и при смяна на лентата или излизане от паркомясто ще разпознава движещи се отзад автомобили. Освен това Skoda предлага електрически заден капак, интелигентен ключ (при който няколко водачи могат да запазват настройките си), отопляем волан и сгъваеми масички на гърба на предните седалки. Обновената Octavia предлага и една много хитра екстра: лампата за осветление на багажника може да бъде извадена и да се използва като фенерче. Новост са и трите режима за каране – Comfort, Normal и Sport, свързани и с на окачването. Джантите с размер от 16 до 18 цола получават нов дизайн.

За освежената Octavia ще бъдат предлагани пет бензинови и четири дизелови моторизации с работен обем до 2 л. Двигателите ще генерират между 84 и 184 к.с. За почти всички изпълнения клиентите ще могат да избират между ръчна трансмисия и автоматична с два съединителя (с шест или седем предавки). За най-мощните варианти, 1.8 TSI и 2-литровия TDI, ще има и 4х4. Двигателите ще консумират с около 10% по-малко гориво. Поръчките за фейслифта започват от ноември т.г., първите доставки ще бъдат направени в началото на 2017-а.

По отношение на свързаността при новата Octavia Skoda разделя инфотейнмънт и сервизни функции. Вторите са серийни за всички версии с изключение на метановата и включват система за обаждане при спешен случай, помощ при повреда или катастрофа и статус на автомобила и актуалната му позиция (с приложение за смартфон). Инфотейнмънт системата Columbus за топоборудването разполага с хотспот и поддържа услуги на Google като Street View или сателитната карта Earth, както и трафик данни в реално време. Т.нар. Skoda Phonebox осигурява индуктивно зареждане за смартфона и същевременно го свързва с антената на колата. Новата Octavia поддържа Android Auto, Apple Car Play и Mirror Link.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин