Oт „костенурка“ до Prius: 10 автомобила в тежък зимен тест

През зимата най-важното е сцеплението при хлъзгави настилки или приятната топлина в интериора? Или пък добрите спирачки? Ние с леденостудена обективност ще огледаме всички модели – и на финала ще излъчим „царя на зимата” според AUTO BILD.


23
ян.
2017

Минус 14 градуса, по стръмния път блести лед, покрит с пухкав сняг – в такова време няма да пуснете на улицата дори и кучето си. Кучета не, но автомобили – да. Ние изпратихме 10 напълно различни автомобили да се борят със студа, за да може да излъчим зимния победител след множество разнообразни изпитания. При това ние наблягахме не толкова на електронно регулираните 4х4 възможности за справяне с дълбок сняг. Не, ние обърнахме внимание на отоплението, на екстрите, които ни стоплят през студените месеци, както и на сцеплението при заснежена настилка. В теста участват дори и „спестовници” с хибридно задвижване като Toyota Prius. Дали този „скъперник” ще пести и от отоплението и сцеплението? Освен икономичните модели (Golf BlueMotion, Toyota Prius и Opel Astra) участват и модели със задвижване на четирите колела (Audi A4 Allroad quattro, BMW X1, Skoda Yeti), а в групата на семейните автомобили за победата се борят комбита (Skoda Superb, Mercedes E-класа) и един бус (VW T5). И като напомняне за добрите стари времена, когато още нямаше никакви електронни помощници, ние ще позволим и на един VW „Консенурка” да опита силите си в снега. Все пак неговите възможности в тази дисциплина, благодарение на задноразположения двигател, бяха легендарни. На следващите страници може да прочетете как олдтаймерът се представи срещу модерните си съперници.

Управляемост: Заснежено изкачване по серпентина от завои – тук оценяваме времето, удоволствието при шофиране и поведението на пътя.

Сцепление: Потегляне от място на хлъзгава настилка – в случая измервахме времето за ускорение.

Слалом: Бързи смени на посоката на движение на утъпкан сняг – оценяват се стабилността по курса и времето.

Спиране: Кога и как ще спрат кандидатите от скорост 50 км/ч? Тук е важен всеки метър.

Отопление: Областта на главата, на краката, седалката – ние проверихме как се затопля интериорът. При минус 14 градуса външна температура.

Зимно оборудване: Подгряване на седалките, отопление на дюзите за измиване на стъклата, стационарно отопление – какво се предлага като оборудване? Тук оценяваме екстрите.

Група 1: Икономични автомобили

Кой предлага най-високи резерви при студ?

Икономичният дизел и хибридното задвижване намаляват жаждата на компактните модели. Но не всичките за подходящи за зимата.

 Opel Astra 1.7 CDTI

+добро спиране на сняг

+множество зимни опции

-слабо подгряване на седалките

-средна мощност на отоплението

 Toyota Prius

+нисък разход на гориво дори и при студ

-слабо отопление

-силно затормозено от електрониката поведение на пътя.

VW Golf 1.6 TDI BlueMotion

+много стабилен при хлъзгава настилка

+превъзходно подгряване на седалките

-силни шумове от двигателя при студ

В момента не е много ясно какво ще се случи с Opel – това важи и за индикацията на външната температура на бордния компютър на Astra. Във всеки случай показанието се отклонява с 6 градуса от реалната стойност – при минус 20 градуса компютърът показва минус 14. Това обаче е единствената „издънка”, която Astra си позволява в този зимен тест. Компактният Opel се движи много добре по заснежените пътища, благодарение на широките си 215 мм гуми спира най-добре, въпреки настроения за максимална икономичност CDTI-двигател отоплението е достатъчно силно, възможностите за допълнително оборудване са богати.

Буквално замръзва на пътя: Astra демонстрира перфектно къс спирачен път на сняг и побеждава Prius и Golf.

Водачите на Prius трябва да са доста по-издържливи към студа. Така например подгряване на седалките се предлага само в комбинация с кожена тапицерия на седалките при ниво на оборудване Executive – по този начин уютно топлите седалки ще ви струват минимум 1700 евро. Какво нахалство! Има и още: икономичният компактен автомобил не се справя много добре със снега. ESP­-то твърде силно намалява мощността, която се подава към (буксуващите) предни колела, освен това стабилизиращата програма ни изнерви с постоянното си писукане.

Prius се топли с бензин – но не е по-добър

Golf: въпреки икономичния TDI много топлина за интериора

Отоплението също можеше да е по-добро – температурата в областта на главата преминава границата на замръзването едва след 4 минути, като по това време в Golf и Astra температурата отдавна е над нулата.

VW ни демонстрира как се затопля най-добре. Дори и с икономичния TDI BlueMotion двигател под предния капак Golf-ът разполага с достатъчно топлина за интериора. Както и при конкурентите, след 14 минути е постигната почти стайна температура, силното подгряване на седалките ви стопля допълнително дори и през дебелите дрехи. Освен това Golf-ът се движи стабилно дори и по хлъзгава настилка. Благодарение на тесните си гуми той се катери безпроблемно в снега, интелигентно настроената стабилизираща система поддържа курса. При по-висока скорост ESP-то дори помага при поддържането на правилната траектория в завоите. Тогава електрониката изпраща старателно дозирани спирачни импулси към предните колела и Golf-ът взима завоите по-лесно. В подобни ситуации Astra и Prius безпомощно се плъзгат към външната част на завоя.

Тесните гуми с широчина 195 мм позволяват на Golf да постигне добро сцепление.

Извод

Икономичните дизели дават твърде малко топлина за интериора – това явно вече не е вярно. Поне при Golf тя е достатъчна, за да успее леко да изпревари Prius и Astra. Освен това VW се движи много стабилно в снега, и изостава само от 4х4 автомобилите. Prius сякаш се плаши от снега, а при Astra подгряването на седалките е твърде слабо.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин