Oт Е30 до G80: коя е истинската М-ка?

2710
2021

ИСТОРИЯТА НА ПЪРВОТО СЕРИЙНО M3 се разказва както много други автомобилни легенди. Всъщност BMW е трябвало да направи само един хомологационен модел за състезателна серия, но клиентите направо изтръгват спортния модел от ръцете на хората от Мюнхен. И така накрая се появяват много повече от първоначално планираните екземпляри. Промените по основната конструкция спрямо нормалното E30: по-широки калници и по-широка следа, а заради аеродинамиката задната част е изцяло променена. Задното стъкло е по-скосено, задната колона е замаскирана, а задният капак от стъклофазер е повдигнат.

На пътя E30 веднага провокира шофьорските инстинкти и сякаш шепне: „Аз съм лек, аз съм пъргав, хвърли ме в завоя.“ Именно това и ще направим. Превъзходно е с каква лекота тази предна ос реализира командите на волана – накланяне и залюляване на каросерията изобщо не съществуват – задницата е свободна, но въпреки това притежава стабилност. Необичайната за тогава петстепенна трансмисия изисква време за свикване. Първата предавка е долу вляво, за да може при най-високата да сме долу вдясно. На практика като модерна 6-степенна трансмисия – само че без първа предавка.

E30 2.3 (195 к.с.) – лок за всякакви нужди: 4-цилиндровият мотор S14 с гени от моторспорта
Е36 3.2 с 321 к.с.: редови агрегат с работен обем от първоначално 3, а по-късно и с 3,2 литра. Началото на една традиция

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин