Oтново зверска катастрофа в IndyCar (ВИДЕО)

2008
2018

Вчера зрителите на сериите IndyCar станаха свидетели на брутална катастрофа: на трасето в Поконо (Пенсилвания) Робърт Уикънс при скорост над 300 км/ч се удари с Райън Хънтър-Рией и излетя във въздуха, като направи дупка в защитната ограда. Лекарите трябваше да извадят Уикънс от останките на болида и да закарат пилота с хеликоптер в болницата. Там медицинските специалисти откриват множество наранявания: два счупени крака, счупена дясна ръка, фрактури по гръбначния стълб и контузен бял дроб. Състезателят през цялото време е бил контактен и е демонстрирал адекватни реакции.

Другите четирима пилоти, участавли в катастрофата – Хънтър-Рией, Пиетро Фитипалди, Джеймс Хинчклиф и Такума Сато, са прегледани в болницата на пистата, но при тях не са установени травми.

Фитипалди, който трябваше да пропусне няколко старта от IndyCar заради счупени кости на гръдния кош, коментира: „Надявам се това да бъде краят на моята серия от катастрофи. Има още три състезания – надявам се да ги завърша.“

IndyCar за пореден път е арена на тежки инциденти в състезания на овал. Лидерът в шампионата Скот Диксън, който след „меле“ на Индианаполис 2017 се отърва без наранявания, казва: „Болидите вършат своята работа, сигурността е на екстремно високо ниво. Караме с по 300 км/ч и катастрофи стават сравнително рядко.“

29-годишният Робърт Уикънс кара за Mercedes шест сезона в DTM, а през 2018 влиза като новак в сериите IndyCar. Oще от първото си състезание там е много бърз – катастрофа в дебюта му в Сейнт Питърсбърг буквално в последната минута му попречва да вземе първото място. По време на втория старт във Феникс става втори, а след това записва още три подиума.

След свирепия инцидент състезанието е прекъснато. В продължение на два часа организаторите ремонтират оградата. След това шоуто продължава: Александър Роси празнува втората си поредна победа и така скъси преднината на Диксън в шампионата до 29 точки.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин