Oсвежена визия и нови функции за Hyundai i10

2802
2023

Третото поколение на Hyundai i10 от 2019 стана истински хит – а у нас се превърна в любимец на веригите за доставки на храна. И докато много автомобилни производители напуснаха сегмента на минимоделите, корейците подготвиха фейслифт на най-малкия представител в гамата си – със свеж дизайн и нови функции.

Визуално i10 е преминал обичайната програма за обновяване. Фаровете са променени отвътре и са с нов LED-подпис – както и задните светлини. Дневните светлини вече не са обединени в кръгла рамка, а вече са изградени от четири отделни елемента, наподобяващи пчелна пита, и са изместени в радиаторната решетка.

Нови джанти и допълнителни екстериорни цветове

Hyundai въвежда нови 15-цолови джанти и лансира два нови цвята – Meta Blue и Lumen Grey. По-спортната N-Line получава червени акценти и нови 16-цолови джанти.

Повече цветове са вкарани в интериора, където вече ни посрещат амбиентно осветление в зоната на краката при предните седалки, както и лилави акценти при текстилната тапицерия с мотив „шотландско каре“. Има и декоративни шевове в лилаво по седалките, скоростния лост и волана, както и на външните дюзи за вентилацията – а при N-Line откриваме червени акценти.

Нови джанти в размер 15 и 16 цола, както и фарове и задни LED светлини с нов светлинен подпис правят i10 по-красив.

Асистиращи системи с разширена функционалност

В списъка с нови функции влизат още сериен 4,2-инчов дисплей за водача, USB-C портове отпред и отзад, както и Over-the-air актуализации на информационно-развлекателната система. 8-инчовият централен дисплей с последно поколение инфотейнмънт и безжичната свързаност с Android Auto и Apple CarPlay е запазен.

От Hyundai са поработили и върху асистиращите системи, които са получили нови функции. Асистентът за автоматично спиране вече разпознава велосипедисти, а системата за предупреждение при напускане на лентата се намесва с корекции от волана.

По отношение на задвижването няма промени, запазени са бензиновите двигатели с три и четири цилиндъра. Еднолитровият трицилиндров агрегат се предлага без турбо (67 к.с.) и с турбо (100 к.с.), докато 1,2-литровият четирицилиндров атмосферен мотор предоставя 84 к.с. Трансмисията е ръчна с пет предавки.

Интериорът разполага с нови цветови акценти, както и с нови инфоразвлекателни функции.

Цените на i10 вероятно ще бъдат леко увеличени

През април 2023 г. в турския завод в Измит ще започне производството на i10, а първите екземпляри от фейслифта трябва да бъдат в представителствата на марката през втората половина на годината. Засега цените не са обявени, но ние очакваме да бъдат леко повишени.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин