Oпасни ли са за здравето електромобилите?

2801
2021

Електромагнитните излъчвания са част от човешкия живот – като те идват дори от самия човек. Но с развитието на технологиите навлизат още повече електромагнитни вълни, генерирани по изкуствен начин – например от мобилните мрежи. И така в един момент всички заговориха за вредния електросмог. А много хора започнаха да се питат дали електромагнитното излъчване увеличава риска от рак в дългосрочен план или е безвредно. И все още няма окончателен отговор на този въпрос.

Какво електромагнитно излъчване създават електромобилите?

И ако подобни дискусии „пламват“ за сравнително малки устройства като смартфон, какво да очакваме за електромобилите? Електрически и магнитни полета възникват при движение и при зареждане на електромобилите. Очевидно е, че влиянието им върху човека трябва да бъде изследвано. Проведените досега проучвания показват, че не електрическите двигатели са причинителя на смога от новото хилядолетие. По-скоро електромагните лъчи идват от положението на батерията, окабеляването и управляващата електроника, както и от режима на работа на автомобила.

Всички възли в електромобилите са проектирани така, че да излъчват възможно най-малко радиация.

Нужда от ефективна защита срещу облъчване

Това означава, че компонентите на електромобила трябва да бъдат проектирани по такъв начин, че да излъчват възможно най-малко радиация. Производителите на електромобили следват този път, като създават необходимата изолация и „кожух“. Например, всеки електромобил има честотен преобразувател, който регулира оборотите на електродвигателя. Този компонент излъчва електромагнитни вълни и следователно трябва да бъде проектиран така, че да бъде създадена защита срещу емисиите – за целта се използват най-вече метални корпуси. Позицията на компонентите също е от решаващо значение. Ако възли, които излъчват радиация, са в непосредствена близост един до друг, нивото на радиация може да се вдигне. Елементите обаче не трябва да причиняват смущения един на друг и това да пречи на тяхната работа. Всичко това трябва да бъде внимателно обмислено при проектирането на електромобил или хибрид. За всеки компонент (компютърен чип, отопление на седалките, антена за мобилен телефон) има определена гранична стойност, която трябва да бъде съблюдавана.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин