Oграничават максималната скорост в центъра на София до 30 км/ч


17
ян.
2022

В част от центъра на столицата през следващия месец максималната скорост на движение ще бъде ограничена до 30 км/ч. „Ограничаването на скоростта за движение в центъра на столицата ще повиши пътната безопасност и ще стимулира споделеното ползване на зоните“, разкрива зам.-кметът но транспорта Кристиан Кръстев, цитиран от „Дневник“.

На първо време „Зона 30“ ще обхваща карето между булевардите „Пенчо Славейков“, „Прага“, „Скобелев“ и „Витоша“, става ясно от думите Кръстев. На по-късен етап е планирано същото ограничение да важи и в зоната между бул. „Христо Ботев“, ул. „Алабин“, бул. „Патриарх Евтимий“ и ул. „Ангел Кънчев“. За шофьорите ще се поставят съответните пътни знаци за ориентиране откъде започва и къде свършва зоната. Властимащите целят с мярката да намалят използването на автомобили.  

Зона с ограничение 30 км/ч вече функционира в центъра на Бургас, както и в кварталите Сарафово и Крайморие. Според тамошната местна власт това водело до намаляване замърсяването на въздуха, тъй като заради ниското темпо били избягвани резките ускорения и спирания, заради които автомобилите консумират най-много гориво.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин