Oбновената Kia Ceed – със стопове на решето и зареждане от контакта

1407
2021

Моделната фамилия Ceed, която заема позицията на бестселър в гамата на Kia, получи редица ярки и съвременни допълнения за моделната година 2021.

Емблематичната предна решетка в стил „тигров нос”, която отличава Ceed, е обновена за по-елегантно и модерно излъчване с черно гланцово покритие на решетката и горна, и долна лайстна в матов хром. PHEV вариантите се отличават със затворена решетка, впечатляващо стилизирана в контрастни цветове. Двата големи странични отвора за въздух допълват внушителната предна броня, придавайки по-динамичен изглед. В задната част семплата и елегантна графика на централно разположената нова емблема на Kia се подчертава от гладката повърхност между комбинираните LED светлини. Версията PHEV също използва нова емблема, съобразена с наскоро актуализираното фирмено лого на марката. Към спортния дизайн на задната броня е добавен нов дифузьор с гланцово черно покритие което демонстрира съзвучие с използваните в предната част на автомобила матови хромирани повърхности.

Във всички модели и варианти на Ceed са използвани нови, изцяло LED дневни светлини, които подчертават присъствието на пътя и допринасят допълнително за безопасността. Те са изпълнени под формата на три стреловидно оформени модула, които обграждат вградените LED светлини за мъгла и модулите за дълги/къси светлини на фаровете. При вариантите GT-Line и GT с пет врати се използват изцяло нови комбинирани LED фарове, състоящи се от 48 модула със структура на пчелна пита и червена рамка. Мултифункционалните модули са разположени в пет реда и са покрити с тонирано стъкло. Част от светодиодите на отделните редове се задействат последователно при подаване на мигач от страна на водача.

Интериорът на обновения Ceed съчетава модернистичния стил с усещането с първокласна функционалност и технологични решения от последно поколение. Големият екран с диагонал 12,3” на основния блок контролни прибори зад волана е съчетан с централен екран с диагонал 10,25” за постигане на още по-пълно и хармонично взаимодействие на водача с автомобила. Всеки аспект от програмата за обновление на вътрешното пространство е съобразен с функционалността и удобството – ярък пример в тази насока са превключвателят на електромеханичната ръчна спирачка и редица други функции, основаващи се на принципа „добра функционалност, добра видимост“, заложен в основата на вътрешния дизайн.

Подобрени са и функциите за безопасност, като предишната система за предупреждение за опасност в „слепите” зони в полезрението на водача е заменена с технология за активно избягване на подобни опасности. При включване на мигач с намерение за смяна на лентата на движение и наличие на риск от сблъсък с движещо се отзад и отстрани превозно средство, новият асистент за избягване на сблъсък в слепите зони BCA (Blind-spot Collision-Avoidance Assist) ще подаде предупредителен сигнал. Ако рискът от сблъсък продължи да нараства въпреки предупреждението, BCA ще поеме активен контрол върху управлението на Ceed с цел ефективно предотвратяване на произшествието. Система за предупреждение при загуба на внимание и сънливост от страна на водача DAW + (Driver Attention Warning ) е актуализирана и вече включва технология за уведомяване при потегляне на превозното средство отпред, която информира водача с подаване на визуален сигнал на екрана, че превозното средство отпред се отдалечава – например при спиране на светофар или при движение в натоварен трафик.

Новата гама на Ceed предлага на клиентите на марката богати възможности за избор на различни конфигурации на задвижването, сред които модерни plug-in хибридни (PHEV) и mild хибридни (MHEV) варианти с мощност от 100 к.с. до 204 к.с. Клиентите на Ceed имат на свое разположение и възможност за избор на бензинови и дизелови двигатели със система за принудително пълнене с турбокомпресор и работен обем 1,0 л и 1,5 л при бензиновите и 1,6 л при дизеловите задвижващи агрегати. Всички двигатели използват предимствата на технологията Smartstream на Kia.

Технологията Smartstream включва технологията за безстепенно гъвкаво управление на продължителността на отварянето на клапаните CVVD (Continuously Variable Valve Duration) на Kia за оптимизация на динамичните характеристики. В същото време CVVT служи и за подобряване на показателите за икономия на гориво съвместно със системата за рециркулация на отработените газове при ниско налягане LP EGR (Low-Pressure Exhaust Gas Recirculation), която връща обратно в горивните камери част от отработените газове, с което се създава охлаждащ ефект и така намалява емисиите на азотни оксиди.

Новият 1,5 л двигател T-GDi се произвежда в завода на Kia в Словакия. Този Smartstream двигател ще замени предишния 1,4 л T-Gdi и може да бъде съчетан със 7-степенна трансмисия с два съединителя (7DCT) или с 6-степенна механична предавателна кутия (6MT). Агрегатът се отличава с максимална мощност от 160 к.с. и редуцирани нива на вредни емисии. Новият  двигател 1.5T се предлага и във вариант MHEV, докато дизеловият Ceed с мощност 136 к.с. се предлага само като mild хибрид, който може да комбинира с интелигентна механична прадавателна кутия (iMT) или със 7DCT трансмисия.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ОБЯВИ ЗА УПОТРЕБЯВАНИ KIA CEED В НАШАТА ОНЛАЙН БОРСА

PHEV моделите използват бензиновия двигател 1.6 GDi, който предлага 141 к.с. в комбинация с 6-степенна трансмисия с два съединителя. Този вариант на задвижването е новост в гамата на Ceed и благодарение на акумулаторната батерия с капацитет 8,9 кВтч дава възможност за изминаване на идеален за придвижване в градски условия автономен пробег от 57 км с нулеви локални емисии. Върховите в гамата модели GT използват предназначен само за тях 1,6 л двигател T-GDi. Бензиновият двигател е съчетан със 7DCT транмисия и развива максимална мощност от 204 к.с.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин