Nokian Tyres Intuitu – цифровата система за мониторинг на гуми

1209
2019

Превозните средства, с които се придвижваме, и с които вършим работа стават все по-дигитализирани – от управлението на автопарка и отдалеченото диагностициране до логистиката, базирана на бърз обмен на данни, автономните автомобили, интернетът на нещата (Internet of Things, IoT) и много други. Но въпреки че гумите са решаващ фактор за безопасната, ефективна и икономична работа на автомобила досега те оставаха невидими по отношение на събирането на цифрови данни в реално време. Новото решение на Nokian Tyres Intuitu променя това, като ви осигурява достъп до тези данни, позволявайки ви да извлечете повече от гумите си и да имате по-малко грижи.

Като пионер в разработването на специални гуми, Nokian Tyres направи първите стъпки към дигиталното управление на гумите в реално време. Nokian Tyres Intuitu съчетава оборудвани със сензори „умни“ гуми с мобилно приложение, което записва данните от гумите, като информира потребителя за важна информация като налягане и температура на гумите. „Имахме за цел направим „plug & play“ система“, казва Тони Силфверберг, ръководител отдел „Продажби и маркетинг“ в Nokian Tyres. „След като закупите гумите, нужно е единствено да инсталирате приложението и сте готови.“ Тази система първоначално ще бъде налична за гуми на земеделски селскостопански машини, но Nokian Tyres се стреми да разшири дигитализацията за цялата си продуктова гама.

Безжична комуникация

Интернет на нещата (IoT), известен още като индустриалния интернет, вече революционизира много индустрии, променяйки процесите по сглобяване на компоненти и отчитането от разстояние на измервателните уреди. Идеята зад IoT е, че малки независими един от друг сензори, които изразходват малко енергия и могат да бъдат свързани в мрежа, изпращат идентификация и данни от сензорите, които биват записвани. Nokian Tyres Intuitu използва IoT сензори, които са инсталирани в гумите. Първата версия на сензорите ще изпраща данни за налягането на гумите и тяхната температура, които ще бъдат предавани чрез приложението към мобилното устройство и „облачно пространство“ за съхранение на данните. Системата не изисква никакви модификации върху самия автомобил – само гуми със сензори и мобилно устройство.

Защо в посока към дигитализация?

В света на професионалната употреба на гуми има много аспекти, които могат да бъдат облагодетелствани от получаването на данни в реално време.

„Първият и може би най-очевиден аспект е работният ден на крайния потребител“, дава за пример Силфверберг. „Приложението предоставя на шофьорите спокойствие, като ги информира за налягането и температурата на гумите, помагайки по този начин да се предотвратят повреди и предупреждавайки за възможни аномалии. Поддържането на гумите в добро състояние запазва машината в експлоатация, минимизира принудителното спиране, и други разходи, свързани с повреди.“

По отношение на бизнеса, Nokian Tyres предоставя данни за взимане на решения и мониторинг на ефективността на целия автопарк. „Мениджърите на автопаркове искат всичко да работи нормално с минимална загуба на време и максимална сигурност и печалба“, казва Силфверберг. Nokian Tyres Intuitu им предоставя спокойствие като им предоставя ясни данни, които могат да се използват за превантивна поддръжка на машините.

Удължена гаранция

Тъй като Nokian Tyres Intuitu може да помогне за предотвратяване на повреди на гумите, като гарантира, че работните параметри са оптимални, Nokian Tyres ще предоставя удължена гаранция за потребителите на мобилното приложение, които регистрират гумите си. „Ако регистрирате гумите с Nokian Tyres Intuitu, ще получите една година допълнителна гаранция – което не е никак малко.“, напомня Тони Силфверберг.

Устойчивост чрез информация

Подобрявайки ефективността на земеделието и логистиката е добре не само за бизнеса. С глобалните предизвикателства, пред които сме изправени, като изхранване на нарастващото население със същото количество обработваеми площи и нуждата да бъдат намалени емисиите на въглероден диоксид, всяка стъпка към подобрение е от значение. „Оптималното налягане в гумите предотвратява увреждането на почвата, което може да подобри добивите на различни реколти.“, казва Силфверберг. „Това също така е свързано със съпротивлението при търкаляне на гумите, което има пряк ефект върху разхода на гориво.“

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин