Nokian Tyres спонсорира световен рекорд за най-бързо движещ се автомобил на две колела


26
окт.
2016

Новият световен рекорд бе поставен благодарение на колективната работа на развойния център на Nokian Tyres, професионалния екип механици на Vianor и добре известния пилот каскадьор Веса Кивимяки. Новият световен рекорд за най-бързо движещ се автомобил на 2 колела бе поставен на 31 август 2016 г. на летището Сейняйоки, Финландия.

Слънцето вече бе изгряло на безоблачния августовски небосклон. Това бе денят, в който всички гледаха към един от най-добрите финландски пилоти каскадьори – Веса Кивимяки, който щеше да подобри световния рекорд за най-бързо движещ се автомобил на две колела. Предишният рекорд от 1997 г. бе дело на шведския пилот каскадьор Горан Елиасон, който постигна 181,25 км/ч.

Кивимяки е обмислял опита си за подобряване на рекорда от доста дълго време, упражнявайки се и тренирайки усилено години наред. „Имам 15 години опит в карането на две колела. В миналото съм правил два опита да подобря рекорда за най-бърз автомобил на две колела, но безуспешно,“ разказва Кивимяки.

Все пак той не се отказва и осъзнава, че за да подобри този рекорд, автомобилът му се нуждае от суперздрави гуми и експертен екип, който да направи правилните настройки по колата бързо и качествено. „Ето защо се обърнах към Nokian Tyres и Vianor в края на 2015 г. с молба за сътрудничество в това начинание,“ продължава разказа си каскадьорът. Nokian Tyres и Vianor с радост приемат предизвикателството и предложението на Веса.

„Радвам се, че взеха идеята на сериозно.“

Следене на прогнозата – на лов за перфектните условия

След като сформира печелившото трио, екипът се нуждае от оптимални метеорологични условия. Нужна е суха пътна настилка. Ако се случи да завали, то веднага след това трябва слънцето да се появи, за да изсуши пистата, а това не е често срещано във Финландия. Освен суха, настилката трябва да бъде и идеално равна.

„Времето трябваше да бъде добро за рекорд, който изисква такава прецизност. Трябваше да отложим опитите няколко пъти поради лоши условия и бури. Продължавахме да гледаме метеорологичните прогнози, но дори и сигурни благоприятни атмосферни условия може да се променят драстично за една нощ. В един момент разбрахме, че е почти невъзможно да насрочим точна дата,“ обяснява Кивимяки.

Най-накрая, седмицата е потвърдена, когато всички от екипа са на разположение. Персоналът на летище Сейняйоки също се включва в следенето на прогнозата за времето.

И денят настъпва – сряда, 31 август 2016 г.

Когато издръжливостта има значение

Освен оптимални условия, опитен пилот, достигането на рекордна скорост изисква суперкачествени гуми. Това е особено вярно, когато говорим за движение само на две гуми, от които на практика две парчета с големината на длан имат контакт с пътната настилка.

„Когато караш на две колела, лесно може да достигнеш моментни 150 км/ч с всяка висококачествена гума. Увеличавайки скоростта след това и задържането ѝ вече изисква много повече от колата и гумите. Износването на страниците на гумите е на съвсем различно ниво при скорост от 180-190 км/ч, която е нужна за световния рекорд,“ казва Кивимяки.

За да подобри рекорда, автомобилът трябва да бъде снабден със специални гуми, които да издържат на екстремни натоварвания. Nokian Tyres решава този проблем, като използва специална структура за гумите в комбинация с технологията Aramid Sidewall. Тайната зад технологията Aramid Sidewall са екстремно здравите арамидни влакна, които се използват още в авиационната и военната промишленост и правят страниците супер устойчиви на разкъсване и износване.

„Страстта и налудничавата креативност, които са нужни за постигането на този рекорд, са показателни за стремежа към съвършенство на продуктовото развитие на Nokian Tyres. Трябва да се опитват нови и нови неща и да се тества до лимита. Само така ще успеем да разработим по-сигурни и по-издръжливи гуми за в бъдеще,“ пояснява Мати Мори, мениджър „Техническо обслужване на клиенти“ в Nokian Tyres.

Тунингован автомобил, качествен пит стоп

Автомобилът на Кивимяки за рекорда е BMW 330d от 2012 г., който е тунингован, за да може да се кара на две колела и да бъде безопасен. Диференциалът на колата е бил заварен, а амортисьорите и пружините са модифицирани за каране на две колела. Мощността на колата е увеличена на 400 к.с, а компоненти в интериора са премахнати, за да се намали рискът от пожар. Инсталирана е и защитна седалка за шофьора, специални колани и ролкейдж за допълнителна защита. Използваното гориво е дизел за по-голяма безопасност, тъй като той се възпламенява по-трудно от бензина. „Нивото на безопасност беше такова, че можеше да се преобърна стотици пъти и да се отърва с малки драскотини,“ споделя пилота.

При тренировки скоростта се увеличава на стъпки, за да може пилотът да усети възможностите на гумите и колата. „Нарочно спуках гума при скорост от 120 км/ч и 170 км/ч. Най-добрият начин да установиш здравината на една гума е да я повредиш, потвърдено и от Nokian Tyres,” разкрива Кивимяки.

В допълнение към модифицираните автомобил и гуми, новият световен рекорд стана възможен и благодарение на експертите от Vianor, които се погрижиха за колата и гумите. “След като трябваше да направим два опита за един час, рекордът щеше да си остане мечта без компетентния екип на Vianor. Беше от съществено значение бързата смяна на гумите между опитите. Също така за мен беше важно да бъда уведомяван постоянно за моментното им състояние,“ похвали екипа Кивимяки.

Хората от Vianor и мобилният пит стоп правят възможни за няколко миниути смяната на гуми, балансирането им и пълненето им с азот. Действията им са сравними с тези на колегите им в пит стоп от Гран При. „От мен се изискваше просто да седна и да карам,“ смее се Кивимяки. В крайна сметка, рекордът го оставя гладен за още. „Смятам, че може да достигнем 200 км/ч на две колела.“

Какво, къде, кога?

Световният рекорд за най-бързо движещ се автомобил на две колела бе поставен на пистата на летище Сейняйоки на 31 август 2016 г. Рекордният опит е на дългата 2 км и широка 50 м писта. Средната скорост при опитите бе 190,074 км/ч за първия опит и 182,463 км/ч за втория. Новият рекорд е средна скорост от двата опита – 186,269 км/ч. Новият световен рекорд е поставен от пилота каскадьор Веса Кивимяки. Колата е с гуми Nokian Tyres с технология Aramid Sidewall. Екипът на Vianor сервизира колата и гумите по време на рекордния ден.

Световният рекорд за най-бързо движещ се автомобил на две колела бе поставен съобразно правилата на Световните рекорди на Гинес. Автомобилът трябва да бъде серийно производство, а не прототип. В рамките на един час той трябва да премине и в двете посоки през измервателните пунктове, които са разположени на 100 м един от друг.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин